Vojvodina na „Open Days 2014“

Ovogodišnja 12. po redu manifestacija „Otvoreni dani 2014“ („Open Days 2014“), održana u periodu od 6-9. oktobra 2014. godine u Briselu, odvijala se pod sloganom „Rastemo zajedno – pametno ulaganje u

Ovogodišnja 12. po redu manifestacija „Otvoreni dani 2014“ („Open Days 2014“), održana u periodu od 6-9. oktobra 2014. godine u Briselu, odvijala se pod sloganom „Rastemo zajedno – pametno ulaganje u ljude“ („Growing together – Smart investment for people“) , okupivši preko 5,800 učesnika.

U okviru pomenute manifestacije, tradicionalni “Vojvođanski dan” je obeležen 6. oktobra 2014, u “Press Club Brussels Europe”, otvaranjem izložbe slika Milana Konjovića “Predeli i ljudi Vojvodine” i izložbe publikacija koje predstavlјaju kulturno nasleđe Autonomne pokrajine Vojvodine, kao i nastupom renomiranog džez kvarteta Aleksandra Dujina, u organizaciji Fonda „Evropski poslovi“ Autonomne pokrajine Vojvodine, Pokrajinskog sekretarijata za kulturu i javno infromisanje, Galerije „Milan Konjović“ i Zavoda za kulturu Vojvodine. Na skupu su se prisutnima, pored predsednika Pokrajinske vlade dr Bojana Pajtića i pokrajinskog sekretara za međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Branislava Bugarskog, obratili i potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za kulturu i javno informisanje Slaviša Grujić i Mirjam Feran (Myriam Ferran), šefica jedinice za Srbiju u Generalnom direktoratu za proširenje Evropske komisije.

Narednog dana, 7.10.2014. godine, održana je radionica „Međuregionalna saradnja vezana za održiv i pametan razvoj u cilju privrede koja se bazira na dobrobitu: u susret EXPO 2015“ („Interregional cooperation on sustainable and smart development for the economy based on well-being: towards EXPO 2015“), u organizaciji konzorcijuma „Motori za razvoj“, gde su pored AP Vojvodine, partnerske regije bile: Baden-Virtemberg (Nemačka), Lombardija i Emilija-Romanja (Italija), Katalonija (Španija), Ron-Alpi (Francuska), Flandrija (Belgija) i Malopolska (Poljska). Ispred AP Vojvodine, prisutnima se obratio pokrajinski sekretar za međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Branislav Bugarski.

Pored toga, delegacija AP Vojvodine je imala brojne sastanke sa zvaničnicima evropskih institucija, regiona i gradova, među koje spadaju evropski komesar za regionalnu politiku Johanes Han (Johannes Hahn), šef delegacije Evropskog parlamenta za odnose sa Zapadnim Balkanom Eduard Kukan, predsednik Parlamenta nemačke savezne države Hesen Norbert Kartman (Norbert Kartmann), predsednik Regionalnog saveta Ron-Alpi Žan Žak Keiran (Jean-Jack Queyranne), potpredsednik Regionalnog saveta Ron-Alpi Bernard Sulaž (Bernard Soulage), predsednik slovačke regije Prešov Peter Hudik, župan Istre Valter Flego, ministar za poljoprivredu regije Lombardija Đani Fava (Gianni Fava), kao i prestavnici Osječko-baranjske županije i Grada Rijeke. Pored toga, nastojeći da svoja evropska iskustva i veze stavi na raspolaganje svima u Srbiji koji su za to zainteresovani, prestavnici AP Vojvodine susreli su i sa predstavnicima Šumadijskog regiona, Pomoravlja i grada Kragujevca.