Vojvodina postala član novoosnovanog evroregiona «Adria-Alpe-Pannonia»

Grac, Austrija, 14. novembar – Vojvodina ponovo potvrđuje svoju lidersku ulogu po pitanju evropskih integracija u Republici Srbiji, istaknuto je u Austriji, gde boravi delegacija Izvršnog veća AP Vojvodine, koju predvodi potpredsednik dr Gabor Lodi. Juče je u Gracu formiran evroregion «Alpe-Adria-Pannonia».

Samo desetak dana po parafiranju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP), u kojem je regionalizacija istaknuta kao jedno od strateških opredeljenja, u Gracu je stvoreno novo regionalno partnerstvo u okviru upravo uvedenog instrumenta evropske politike – EGTC (Evropsko partnerstvo za teritorijalnu saradnju).

Formiran je evroregion «Alpe-Adria-Pannonia», čije su članice sledeće regije: Veneto i Friuli-Venecija Đulija iz Italije, Karintija, Burgenland i Štajerska iz Austrije, čitava Slovenija, Istra, Koprivnica, Križevci i Varaždin iz Hrvatske, Baranja, Zala, Vaš, Tolna i Đer iz Mađarske, i Vojvodina kao predstavnik Srbije.

– Današnji događaj predstavlja uspeh Izvršnog veća AP Vojvodine i evropske politike Vlade Republike Srbije. Cilj našeg partnerstva je stvaranje kompetitivnog regiona i jačanje ekonomskih, kulturnih i drugih veza sa našim regionalnim partnerima. Ovo partnerstvo će takođe omogućiti da, preko zemalja koje su već članice EU, i naša zemlja bude partner u nekim projektima koje se finansiraju iz sredstava EU fondova. Tim fondovima bez ovog partnerstva ne bismo mogli da pristupimo. Ova inicijativa, napominjem, bazirana je na SSP, kao i strateškim dokumentima AP Vojvodine i Republike Srbije, istakao je u Gracu Predrag Novikov, direktor Kancelarije za evropske poslove.