Dodela sertifikata u okviru projekta „Mogućnosti korišćenja EU fondova u oblasti obrazovanja“

Dodela sertifikata u okviru projekta „Mogućnosti korišćenja EU fondova u oblasti obrazovanja“ održana je 24. februara 2015. godine u Velikoj sali Skupštine AP Vojvodine, u zajedničkoj organizaciji Fonda „Evropski poslovi“ Autonomne pokrajine Vojvodine i Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice.

Ispred preko 100 predstavnika osnovnih i srednjih škola, učeničkih domova, zvanica iz pokrajinske administracije i gostiju skup su otvorili potpredsednica Skupštine Autonomne pokrajine Vojvodine Ana Tomanova Makanova, potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za obrazovanje, upravu, propise i nacionalne manjine – nacionalne zajednice Mihalj Njilaš i direktor Fonda „Evropski poslovi“ Siniša Lazić.

Predstavnica Fonda „Evropski poslovi“ AP Vojvodine Tamara Glišić i Merlida Konstantinović iz Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice upoznale su prisutne sa dosadašnjim rezultatima projekta „Mogućnosti korišćenja EU fondova u oblasti obrazovanja“ uz osvrt na primere projektnih ideja koje su se posebno istakle svojom inovativnošću tokom realizacije serije obuka za pripremu evropskih projekata. Najavljen je nastavak projekta u drugom polugodištu školske 2014/15. godina za kada je predviđena realizacija još 6 obuka za dodatnih 180 zaposlenih u obrazovno-vaspitnim ustanovama iz 19 gradova i opština AP Vojvodine.

Novina u drugom polugodištu jeste predstavljanje projekta Delegacije Evropske unije pri Republici Srbiji pod nazivom „Evropski dnevnik – mudar izbor“ pri narednim obukama, a koji je prisutnima predstavila Snežana Pupovac iz Informacionog kutka Evropske unije u Novom Sadu. Takođe, sa ciljem predstavljanja mera finansijske podrške koje pruža pokrajinska administracija za sufinansiranje projekata koji su odobreni od strane Evropske unije, pomoćnica sekretara za finansije Zdenka Radakov je u ime Pokrajinskog sekretarijata za finansije predstavila rezultate prošlogodišnjeg javnog konkursa i najavila javni konkurs za 2015. godinu. Od januara ove godine za zaposlene u obrazovno-vaspitnim ustanovama otvorena je mogućnost učešća na platformi Evropske unije za škole i predškolske ustanove pod nazivom „eTwinning“, a više o ovome prisutni su imali prilike da saznaju od Jelene Dragaš iz Fondacije Tempus – Erazmus+ kancelarije.

Početak drugog dela projekta „Mogućnosti korišćenja EU fondova u oblasti obrazovanja“ obeležen je obukom u Somboru i do juna se očekuje održavanje još 5 obuka.