„Komplementarni turistički razvoj Kišteleka i Kanjiže, zasnovan na prirodnim resursima – kao međupovezanim različitim elementima regionalnog turističkog sistema – OASIS”

Svečanom konferencijom u Banji Kanjiža obeležen je završetak dvogodišnjeg projekta pod nazivom „Komplementarni turistički razvoj Kišteleka i Kanjiže, zasnovan na prirodnim resursima ‒ kao međupovezanim različitim elementima regionalnog turističkog sistema – OASIS”.
Konferenciju je otvorio predsednik Opštine Kanjiža Robert Fejstamer, nakon čega su se prisutnima obratili pomoćnica direktorice Fonda „Evropski poslovi“ Autonomne pokrajine Vojvodine Ivana Đurica, pokrajinski sekretar za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice Mihalј Nјilaš i zamenik gradonačelnika Opštine Kištelek Janoš Domonič.
Projekat se sastojao od četiri glavna aspekta koja su doprinela realizaciji osnovnog cilјa projekta – razvoju turističkih potencijala cilјnog područja pobolјšanjem turističke ponude na području Opština Kanjiža (Srbija) i Kištelek (Mađarska). S tim u vezi, u Opštini Kištelek izgrađen je centar za savetovanje o zdravlјu i zdravom načinu života, te je izrađena i mobilna aplikacija sajta koja objedinjuje pojedinačne ponude regionalnog zdravstvenog turizma. Pored toga, u Opštini Kanjiža revitalizovani su postojeći sportski kapaciteti i izgrađen je višenamenski sportski teren. Takođe, organizovan je  kamp za mlade u Kanjiži pod nazivom OASIS koji je imao cilј da s jedne strane promoviše međuetničku toleranciju među mladim lјudima, a s druge strane da doprinese razvoju omladinskog turizma i podizanju svesti o zdravom načinu života.

Fond „Evropski poslovi“ doprineo je uspešnoj realizaciji projekta, obezbeđujući tehničku podršku i pomoć za vreme trajanja projekta. Fond je bio odgovoran za obaveštavanje, vidlјivost, organizaciju konferencija, prikuplјanje dokumentacije za sprovođenje postupka javnih nabavki, pisanje saopštenja i sl. Pored navedenog, FEP je bio uklјučen u program kampa koji je podrazumevao kreiranje i organizaciju predavanja i kvizova za učesnike.

Uspešnoj realizaciji projekta doprinela je izuzetna saradnja projektnih partnera – Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice, Fonda „Evropski poslovi”AP Vojvodine, Opštine Kanjiža iz Srbije i Opštine Kištelek iz Mađarske.

Ukupna vrednost projekta iznosi 588.017,84 evra, od čega je 85% sufinansirano sredstvima Evropske unije.