Istočna Srbija zatražila svoje mesto u Briselu zajedno sa Vojvodinom

Nakon posete Nišu, Dimitrovgradu, Užicu, Kragujevcu, predstavnici KEP posetili su i Timočku krajinu. Predrag Novikov, direktor Kancelarije za evropske poslove pored gostovanja na regionalnim TV stanicama, razgovarao je i sa gradonačelnikom Zaječara o elementima buduće saradnje.

– U ekonomskom i političkom vihoru u kojem se zemlja nalazi, izuzetno je važno da poruka partnerstva, saradnje i međusobne pomoći bude poslata našim regionalnim partnerima u zemlji. Cilj Vojvodine je da ima jake lokalne i regionalne partnere, i sa zadovoljstvom mogu da kažem da je, nakon Niške i Užičke regije, sa kojima imamo potpisan Memorandum o saradnji, pokrenuta inicijativa da se slično uradi i sa Šumadijom i Timočkom krajinom, odnosno Istočnom Srbijom. Pitanja od nacionalnog značaja treba ostaviti najvišim državnim organima, ali je izuzetno važno da se kroz zajedničke projekte i aktivno učešće lokalnog i regionalnog nivoa profilišu nove inicijative kojima se promovišu EU vrednosti, lokalni ekonomski razvoj i priliv novih direktnih investiticija. Spremni smo da pod hitno pošaljemo svoje stručnjake kako bi pomogli i Istočnoj Srbiji, Zaječaru, Boru i drugima, da na što efikasniji način iskoriste sredstva Evropske unije u okviru prekogranične saradnje sa Rumunijom i Bugarskom. Preko 12 miliona evra iz ova dva programa biće nam na raspolaganju, i verujem da će naši prijatelji iz Zaječara i drugih krajeva Istočne Srbije to na najbolji način i iskoristiti. Tokom prošle godine, u KEPu su na obuci bili predstavnici preko 20 opština sa juga i iz centralnog dela Srbije, i namera nam je da kolegama otvorimo evropska vrata naših regionalnih partnera u Italiji, Austriji, Nemačkoj, Švedskoj, Mađarskoj i drugde. Vojvodina je, po pitanju regionalne saradnje, postigla puno, ali smo spremni da to dobro podelimo i sa drugima, istakao je Novikov.

Boško Ničić, gradonačelnik Zaječara je iskazao želju da predstavnici Zaječara, odnosno regije Istočne Srbije budu zajedno sa Vojvodinom u Briselu. «Istočna Srbija želi da ima stolicu i mesto u okviru predstavništva Vojvodine, jer je to najbolji način da budemo na mestima gde se odnose odluke i da predstavimo svoje kapacitete evropskim partnerima», rekao je Ničić.