Kancelarija APV u Briselu na Okruglom stolu o belgijsko – srpskim privrednim odnosima

Povodom posete ministra spoljnih poslova Republike Srbije gospodina Nikole Selakovića Kraljevini Belgiji, u Briselu je dana 16.09.2021. godine organizovan Okrugli sto na kojem su učesnici imali priliku da razgovaraju o dosadašnjim rezultatima poslovanja, kao i perspektivama belgijsko – srpskih privrednih odnosa. Na skupu su učestvovali predstavnici belgijskih kompanija koje već uspešno posluju u Republici Srbiji, odnosno koje imaju ozbiljne namere da započnu svoje poslovanje i investiraju u otvaranje novih proizvodnih kapaciteta u našoj zemlji.
Pored predstavnika belgijskih kompanija, na skupu su učestvovali i predstavnici nekoliko regionalnih razvojnih agencija kao što su Flamanska investiciono izvozna agencija (Flanders Investment and Trade), Valonska razvojna agencija (AWEX), odnosno najvećeg udruženja preduzetnika Flandrije (UNIZO) sa kojima Kancelarija APV u Briselu ima višegodišnju uspešnu saradnju i komunikaciju.
Na otvaranju događaja, ministar Selaković je upoznao predstavnike belgijske privrede sa aktuelnim ekonomskim pokazateljima, infrastrukturnim projektima koji su urađeni, odnosno čiji se završetak očekuje u narednom vremenskom periodu i koji će značajno uticati na povećanje konkurentnosti srpske privrede i subjekata koji posluju na teritoriji Republike Srbije, odnosno APV. Naglašeni su i značaj dualnog obrazovanja koje će biti uvedeno na univerzitete, kao i podsticajnih mera koje se primenjuju na različitim nivoima vlasti, te prednosti usled činjenice da Srbija ima potpisan Sporazum o slobodnoj trgovini sa Evroazijskom ekonomskom unijom.
Nakon okruglog stola, u prostorijama Ambasade Republike Srbije u Belgiji,  upriličen je i sastanak ministra Selakovića sa predstavnicima belgijske kompanije koja aktivno razmatra mogućnost otvaranja proizvodnog pogona na teritoriji AP Vojvodine. Sastanku je prisustvovao i šef Kancelarije APV u Briselu Srđan Mačkić budući da je Kancelarija APV sa ovom kompanijom uspostavila kontakt još tokom 2019. godine, te posredovala u njenom povezivanju sa Razvojnom agencijom Vojvodine. U saradnji sa Razvojnom agencijom Vojvodine, predstavnici ove belgijske kompanije su početkom 2020. godine posetili nekoliko lokacija na teritoriji AP Vojvodine ali su dalje aktivnosti u tom momentu bile prekinute usled  izbijanja pandemije korona virusa. Na sastanku je potvrđena spremnost belgijskog partnera za nastavak saradnje sa odgovarajućim institucijama iz Republike Srbije, te se očekuje dalji rad na pripremi i realizaciji ovog projekta.