Konferencija „Mogućnosti korišćenja EU fondova u oblasti obrazovanja“

Konferencija „Mogućnosti korišćenja EU fondova u oblasti obrazovanja“ održana je 2. juna 2014. godine u Velikoj sali Skupštine AP Vojvodine, u zajedničkoj organizaciji Fonda „Evropski poslovi“ Au

Konferencija „Mogućnosti korišćenja EU fondova u oblasti obrazovanja“ održana je 2. juna 2014. godine u Velikoj sali Skupštine AP Vojvodine, u zajedničkoj organizaciji Fonda „Evropski poslovi“ Autonomne pokrajine Vojvodine i Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje, upravu i nacionalne zajednice.

Ispred preko 140 predstavnika osnovnih i srednjih škola, učeničkih domova i drugih zvanica iz pokrajinske administracije skup su otvorili Mato Groznica, podsekretar Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje, upravu i nacionalne zajednice i direktor Fonda „Evropski poslovi“ Siniša Lazić, istakavši značaj saradnje ove dve institucije u oblasti evropskih integracija i mogućnosti korišćenja evropskih fondova za finansiranje projekata u oblasti obrazovanja. Posebno je naglašen značaj informisanosti o svim mogućnostima finansiranja iz EU fondova jer su institucijama iz Republike Srbije dostupna značajna sredstva u procesu pristupanja i pružaju se brojne mogućnosti za prosvetne radnike – od usavršavanja nastavnog kadra, nastavnog procesa, obogaćivanja školskog života i rada – sve do umrežavanja, kako sa drugim obrazovnim institucijama iz Evrope, tako i sa ostalim relevantnim ustanovama iz oblasti privrede, kulture i društva uopšte. Prisutne je pozdravila predsednica Odbora za evropske integracije i međuregionalnu saradnju Skupštine AP Vojvodine Maja Sedlarević, a potom je pomoćnica pokrajinskog sekretara za obrazovanje Ljubica Srđanov u svom izlaganju predstavila cilјeve i inicijative Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje definisane Programom razvoja Autonomne pokrajine Vojvodine 2014-2020. Predstavnica Fonda „Evropski poslovi“ Tamara Glišić predstavila je evropske programe koji nude mogućnosti za finansiranje projekata u oblasti obrazovanja, sa posebnim osvrtom na programe prekogranične saradnje koji se finansiraju iz Instrumenta za pretpristupnu pomoć. Iskustva u pripremii i sprovođenju projekata sa prisutnima su podelili i uspešni korisnici sredstava iz sektora obrazovanja. Projekte su predstavili prof. dr Saša Bošnjak sa Ekonomskog fakulteta Subotica, potom koordinatorka projekata Srednje ekonomske škole iz Sombora Melita Danilović koja je predstavila projekte finansirane kroz program prekogranične saradnje između Mađarske i Srbije. Direktorica gimnazije „Borislav Petrov Braca“ iz Vršca predstavila je svoja iskustva stečena u okviru programa prekogranične saradnje između Rumunije i Srbije.