Konferencija povodom Otvaranja novog programa i zatvaranja prehodnog programa prekogranične saradnje Mađarska Srbija

Konferencija za medije povodom Otvaranja novog programa i zatvaranja prehodnog programa prekogranične saradnje Mađarska-Srbija održana je u Master centru Novosadskog sajma 7. oktobra 2016. godine.

Na konferenciji je ocenjeno da je prekogranična saradnja dve država bila više nego uspešna, te da je kroz realizaciju projekata iz IPA fondova iskorišteno od 98 odsto od predviđenih više od 50 miliona evra. Učesnici su naglasili i da je u različitim projektima bilo obuhvaćeno 287 naselja, a učestvovalo 360 različitih organizacija.

 

Poruku dobrodošlice su preneli Žigmond Perenji, zamenik državnog sekretara u Kancelariji Premijera Mađarske u ime Upravljačkog tela i mađarskog Nacionalnog tela Programa, koji je govorio o narednom finansijskom periodu IPA prekogranične saradnje, kao i Stefen Hudolin, šef II sektora operacija Delegacije EU u Srbiji, koji je izrazio veliku podršku projektnim aktivnostima dve zemlje i saradnji njihovih regija. Nj.E. Atila Pinter, Ambasador Mađarske u Srbiji istakao je dobre i prijateljske odnose dve zemlje. On je rekao da iz godine u godinu dve zemlje obaraju rekord po pitanju trgovinske razmene, te da na to utiče i prisustvo najznačajnijih mađarskih preduzeća u Srbiji jer doprinose povećanju izvoza.

 

Predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor rekao je da se na današnjoj konferenciji „analizira prošlost, a u suštini gleda u budućnost“, jer je cilj nastaviti saradnju sa još većim entuzijazmom koji je sad potkrepljen i konkretnim rezultatima. On je istakao i da se u proteklom periodu, a u odnosu na projektne aktivnosti u prekograničnoj saradnji, steklo iskustvo i znanje u institucionalnom i kadrovskom smislu, te da se zbog toga sa optimizmom mogu očekivati rezultati u budućnosti.

 

Sanda Šimić, pomoćnica direktorke u Kancelariji za evrpske integracije Vlade Republike Srbije govorila je o značaju programa prekogranične saradnje. Šef Zajedničkog sekretarijata Programa Peter Rac je dao pregled rezultata prethodnog programa – IPA program prekogranične saradnje Mađarska-Srbija i predstavio planove za novi program – INTERREG IPA program prekogranične saradnje Mađarska-Srbija.

 

Nakon toga predstavljena su tri od osam projekata kao primeri najbolјe prakse u programskom periodu od 2007. do 2013. godine u okviru IPA programa prekogranične saradnje Mađarska-Srbija.

 

Savetnica u Pokrajinskom sekreatrijatu za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu životne sredine Tatjana Đurić predstavila je projekat „Podrška životnoj sredini bez alergena-SAFE“, koji su zajednički sproveli pomenuti sekretarijat, Fond „Evropski poslovi“ AP Vojvodine, Grad Sombor i Lokalna samouprava Baja.

 

Marijana Maksimovič, pomoćnica direktora Garancijskog fonda AP Vojvodina govorila je o projektu „Poslovne žene“, dok je Mira Ibrajter, EU koordinatorka, Nacionalna kompanija za razvoj infrastrukture predstavila projekat Ašothalom-Bački Vinogradi.