Konferencija povodom otvaranja projekta „Eksploatacija različitih izvora u proizvodnji „zelene“ energije“

Projekat „Eksploatacija različitih izvora u proizvodnji „zelene“ energije XDEGREE“, koji sufinansira Evropska unija u okviru IPA Intereg prekograničnog progama Hrvatska–Srbija, predstavljen je 12. oktobra u skupštinskoj sali u Somboru. Projekat je usmeren na promovisanje i unapređenje upotrebe različitih izvora obnovljive energije u prekograničnom području, povećanju energetske nezavisnosti javnih komunalnih preduzeća, boljem korišćenju biomase u postrojenjima za proizvodnju biogasa, te podizanju nivoa svesti javnosti o potencijalima obnovljivih izvora energije.

Partneri na projektu su Univerzitet u Novom Sadu, JKP „Vodokanal“ Sombor, Fond „Evropski poslovi“ AP Vojvodine, Vinkovački vodovod i kanalizacija d.o.o. i Poljoprivredni institut Osijek. Vrednost projekta je 1.696.336 evra, od čega aktivnosti srpskih partnera odnose dve trećine budžeta. Sredstvima EU sufinansira se 85% od ukupne vrednosti projekta, odnosno 1.441.885 evra. Implementacija je otpočela u julu ove godine i trajaće 30 meseci, dakle do 14. januara 2020. godine.

 

„Za vreme trajanja projekta u Somboru će biti izgrađena biogasna elektrana, u Vinkovcima solarna elektrana, dok će na Poljoprivrednom institutu u Osijeku biti proširena laboratorija za ispitivanje biomase, a na Univerzitetu u Novom Sadu osnovana laboratorija za ispitivanje kvaliteta i kreiranje receptura za proizvodnju biogasa. To su ujedno i očekivani rezultati ovog projekta“, rekao je prof. dr Filip Kulić.

 

Sledeći korak u realizaciji projekta je nabavka opreme i početak radova. U narednih šest do osam meseci očekuje se izgradnja solarne elektrane u Vinkovcima, a u Somboru prva faza gasne elektrane, te opremanje laboratorija na Univerzitetu u Novom Sadu i Poljoprivrednom institutu u Osijeku. Fond „Evropski poslovi“ APV ima ulogu da doprinese vidljivosti projekta kroz organizovanje različitih naučnih skupova, okruglih stolova, nastupa na Poljoprivrednom sajmu i drugim relevantnim događajima. Kao rezultat projekta biće izrađena i studija koja sadrži analizu potencijala obnovljivih izvora energije u regionu.