Konferencija ”Jedan region – jedno tržište; korak ka zajedničkom tržištu EU”

U zajedničkoj organizaciji Fonda ”Evropski poslovi” AP Vojvodine, Fondacije Konrad Adenauer u Srbiji i Regionalnog foruma mladih lidera, u Novom Sadu 28. i 29. septembra 2021. godine, održana je konferencija ”Jedan region – jedno tržište; korak ka zajedničkom tržištu EU”.

Konferencija je imala za cilj da okupljanjem mladih lidera, predstavnika biznis zajednice i donosioca odluka regiona Zapadnog Balkana, razvije diskusiju o modalitetima političke i institucionalne saradnje usmerene ka kreiranju uslova za stvaranje zajedničkog tržišta na području Zapadnog Balkana.

Prvi dan konferencije započeo je svečanim otvaranjem u hotelu Šeraton,  na kom su se medijima obratili gospodin Norbert Bekman – Dirkes, šef kancelarije Fondacije Konrad Adenauer u Srbiji, gospodin Miloš Vučević, gradonačelnik Novog Sada i gospodin Aleksandar Simurdić, direktor Fonda ”Evropski poslovi” AP Vojvodine. Nakon svečanog otvaranja, usledila je prva sesija – „Slobodno kretanje ljudi“, na kojoj je učešće uzelo 50 mladih lidera iz regiona, a potom i druga – „Digitalizacija, investicije, industrije i inovacije sa primerima dobre prakse u regionu“. Završetak prvog dana, organizovan u formi radne večere za predstavnike biznis zajednice i donosioce odluka zemalja Zapadnog Balkana, održan je na Petrovaradinskoj tvrđavi, u Svečanim salonima. Na večeri su bili prisutni, između ostalih, ministar finansija Republike Srbije gospodin Siniša Mali i ministar ekonomskog razvoja i socijalnog staranja Crne Gore gospodin Jakov Milatović.

Drugi dan konferencije započeo je sa Liderskim panelom, koji je bio održan u Velikoj sali Skupštine AP Vojvodine. Prisutnim učesnicima obratili su se predsednica Vlade Republike Srbije gospođa Ana Brnabić, predsednik Vlade Republike Severne Makedonije, gospodin Zoran Zaev i generalni sekretar Regionalne kancelarije za saradnju mladih, gospodin Albert Hani. Moderator Liderskog panela bila je gospođa Tanja Miščević, zamenica generalnog sekretara Saveta za regionalnu saradnju.

Na završnom panelu Konferencije – „Forum Evropa“ mladi lideri iz regiona su u interaktivnoj diskusiji izneli svoje stavove o regionalnom povezivanju, izazovima sa kojima sa suočavaju u značajnim društvenim oblastima, kao i predlozima za rešavanje istih. Na samom kraju, pozdravne govore učesnicima uputili su gospodin Norbert Bekman – Dirkes i gospodin Aleksandar Simurdić.