Manifestacija Evropsko selo

I ove godine je povodom Dana Evrope, 10. maja, osmi put po redu, na centralnom trgu u Zrenjaninu, održana manifestacija “Evropsko selo”. Ovom događaju, jedinstvenom u Srbiji, koji je okupio đake i nastavnike 28 škola sa teritorije opštine Zrenjanin, prisustvovao je veliki broj učesnika, zvaničnika i posetilaca. Cilj manifestacije jeste bolje upoznavanje zemalja članica Evropske unije, njihovih specifičnosti, tradicije i kulture njihovih naroda, uz moto EU – ujedinjeni u različitosti.

Domaćin manifestacije, gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić ugostio je ovim povodom u Gradskoj kući i direktorku fonda „Evropski poslovi” AP Vojvodine Vidosavu Enderić, te ambasadore Kraljevine Danske Andresa Hougora, Republike Kipar Konstantinosa Eliadesa, predstavnika Delegacije EU u Srbiji i šefa operacija Ingve Engstroma, prvog savetnika ambasade Republike Mađarske Tamaša Bakoa, prvog konzula ambasade Republike Hrvatske – konzulata u Subotici Mihaela Tomšića, referenta za javnu diplomatiju i kulturu ambasade Republike Poljske Joanea Budišina, dok je ceremoniji otvaranja “Evropskog sela” prisustvovala Ksenija Milenković, pomoćnica ministarke za evropske integracije u Vladi Republike Srbije.

Vidosava Enderić, direktorka fonda ”Evropski poslovi” AP Vojvodine istakla je da je Fond već petu godinu zaredom učesnik manifestacije “Evropsko selo” čiji je glavni cilj da promoviše evropske vrednosti i da se među mladima istakne značaj približavanja EU i predstave različitosti država i naroda kako bi se kod dece razvila tolerancija i poštovanje različitosti, ali i kako bi im se približio i glavni moto Evropske unije, a to je upravo ujedinjeni u različitosti.

– U ovoj manifestaciji Fond učestvuje i kroz edukativne aktivnosti, održali smo u svih dvadeset osam škola, učesnika manifestacije, predavanja na temu Evropske unije, istorije i nastanka EU, njenih država članica, vrednosti i ciljeva, kao i u samom evropskom putu Republike Srbije. Istakla bih i da smo zajedno sa EU Info kutkom organizovali i kviz u kome su deca učestvovala i pokazala zavidna znanja, a mi smo pripremili poklone, kao i prethodnih godina, za sve škole učesnike manifestacije, i mogu reći da se nadam i da mi je želja da manifestacija nastavi da živi i da je Grad Zrenjanin grad za primer. Želja nam je i da zajedničkim snagama proširimo ovu aktivnost i da istaknemo i promovišemo znanje i kreativnost dece i njihovih nastavnika – rekla je Enderić.

Fond „Evropski poslovi“ AP Vojvodine već petu godinu aktivno učestvuje u realizaciji „Evropskog sela“, pre svega kroz edukaciju osnovaca o nastanku i istoriji Evropske unije, njenim institucijama, vrednostima i ciljevima, državama članicama, kao i evropskom putu Republike Srbije. Predstavnici Fonda obišli su 28 škole sa teritorije opštine Zrenjanin, koje su na ovoj manifestaciji predstavljale po jednu državu članicu EU, i naša predavanja je ove godine odslušalo oko 800 đaka ovih škola, zajedno sa svojim nastavnicima. Fond se i ovog puta pobrinuo da obezbedi simbolične poklone za sve škole učesnice manifestacije.