Mensa i KEP žele da ulažu u budućnost zemlje

Novi Sad,12. decembar – Kancelarija za evropske poslove i Mensa Srbije najavili su partnerstvo po pitanju rada na zajedničkim projektima, zaključak je sa prijema za dr Ranka Rajovića, izvršnog direktora Mense Srbija u organizaciji Kancelarije za evropske poslove.

Mensa je organizacija koja okuplja ljude sa posebnim potencijalima i zato je interes Izvršnog veća AP Vojvodine i drugih institucija u zemlji da se ti potencijali na najbolji način i iskoriste. Od najboljih se očekuje da daju najviše. Jedan od kritičnih faktora za jačanje naše evropske perspektive je i da najdarovitiji rade na tome kako bi sve dobro koje može da stigne iz Evropske unije, zaista i stiglo u našu zemlju. U ovom trenutku, veliki izazov predstavlja ne samo obim sredstava pretpristupne pomoći, već izgrađeni kapaciteti da se na efikasan način projekti kako sačine, tako i implementiraju. Sa zadovoljstvom mogu da kažem da smo dogovorili jaču saradnju u vezi sa učešćem ove organizacije u procesu pomoći kako opštinama, tako i drugim organizacijama koje mogu da pretpristupnu pomoć i koriste, rekao je Predrag Novikov, direktor Kancelarije za evropske poslove.

Tokom susreta, razgovarano je o mogućnostima da se podrže sledeći projekti Mense: «Detekcija darovite dece» kojim bi se pedagozi u predškolskim ustanovama obučili da prepoznaju darovite mališane, «Razglednica Dunava» koja okuplja Mense iz zemalja regiona, i «Letnje škole» koje bi se mogle proširiti na članove Mense iz Evrope, za šta je potrebno uvesti i engleski kao radni jezik, jer su se do sada održavale na srpskom jeziku i učestvovali su mladi iz dijaspore i okolnih regiona. Ulaganje u mlade je neophodno za napredovanje čitave i svake zemlje. Razvijenije države od naše, koje se time već dugo bave, svedoče da je potrebno bar 20 godina da se uloženo i vrati.

Dr Ranko Rajović je naveo da već postoji institucionalna podrška regionalnih vlasti u Novom Sadu, zbog čega je i sedište Mense za našu zemlju u glavnom gradu Vojvodine. – Očekujemo da ćemo saradnjom sa Kancelarijom za evropske poslove i Izvršnim većem AP Vojvodine tešnje sarađivati sa organizacijama Mense širom Evrope i sveta, u čemu će nam pomoći i naši članovi Odseka za darovite koji su na studijama, ili su već diplomirali na prestižnim univerzitetima – Oksfordu, Lomonosovu, Hajdelbergu, Jejlu, Harvardu, M.I.T-u, rekao je Rajović. Uz zahvalnost podršci Izvršnog veća, Rajović je rekao da danas u svetu ima oko 120.000 članova Mense, i da je novosadsko članstvo Mense četvrto po brojnosti u Evropi. Granica koeficijenta inteligencije potrebna za prohodnost ka članstvu u Mensi je bar 148 i ona se utvrđuje testovima, navela je Andrijana Nadoveza, član predsedništva Mense i najavila naredno testiranje za proleće 2008. godine.