Međunarodna konferencija „Nova etapa u procesu evropskih integracija Republike Srbije – poglavlјe 22 – Regionalna politika i koordinacija strukturnih instrumenata“

Međunarodna konferencija „Nova etapa u procesu evropskih integracija Republike Srbije – poglavlјe 22 – Regionalna politika i koordinacija strukturnih instrumenata“ održana je 7. maja 2014. godine u Sk

Međunarodna konferencija „Nova etapa u procesu evropskih integracija Republike Srbije – poglavlјe 22 – Regionalna politika i koordinacija strukturnih instrumenata“ održana je 7. maja 2014. godine u Skupštini AP Vojvodine, u organizaciji Fonda „Evropski poslovi“ Autonomne Pokrajine Vojvodine.

Skup je otvorio direktor Fonda „Evropski poslovi“ Autonomne Pokrajine Vojvodine Siniša Lazić, istakavši da je Srbija prošla dug put do potencijalnog kandidata za članstvo Evropske unije i da nema sumnje da će se napori u procesu evropskih integracija Republike Srbije nastaviti, kao i da smo na uzlaznoj putanji da postanemo punopravna članica Evropske unije. Pokrajinski sekretar za međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Branislav Bugarski izjavio je ovom prilikom da Vojvodina ima velika očekivanja da od samog početka bude uklјučena u pregovarački proces, da bude konstruktivan partner i da da doprinos. Prisutnima se obratio i programski i koordinacioni rukovodilac pri Delegaciji Evropske unije u Republici Srbiji Konstantinos Soupilas, koji je govorio o značaju procesa pregovaranja i neophodnosti vlasti da preuzme odgovornost. Prema njegovim rečima, članstvo u Evropskoj uniji donosi Srbiji mogućnost za veće delovanje na inostranom tržištu, unapređenje infrastrukture, veću konkurentnost i bolјi standard života.

Iskustva Hrvatske u procesu pridruživanja predstavila je Helga Bubanović Devčić, pomoćnica ministra regionalnog razvoja i fondova EU Vlade Republike Hrvatske, a na pitanja prisutnih odgovarala je i Ana Ilić, pomoćnica direktora Kancelarije za evropske integracije Vlade Republike Srbije.