Međunarodna konferencija posvećena malim i srednjim preduzećima i garancijama EU

U organizaciji Garancijskog fonda AP Vojvodine i Fonda „Evropski poslovi“AP Vojvodine, u Skupštini AP Vojvodine održana je međunarodna konferencija pod nazivom „Jačanje malih i srednjih preduzeća kroz

U organizaciji Garancijskog fonda AP Vojvodine i Fonda „Evropski poslovi“AP Vojvodine, u Skupštini AP Vojvodine održana je međunarodna konferencija pod nazivom „Jačanje malih i srednjih preduzeća kroz garantne šeme EU i ,,Cosme“ program“, sa ciljem da se promovišu programi Evropske unije za razvoj malih i srednjih preduzeća, predstave iskustva država članica EU, i razmotre sve zakonske mogućnosti koje bi dovele do veće kreditne podrške malih i srednjih preduzeća u Srbiji. Sistem garancija predstavlja korak ka unapređenju konkurentnosti u sferi preduzetništva i jačanju ovog sektora. Konferenciju je otvorio Potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova Miroslav Vasin, koji je podsetio na mere i politiku, koju sprovodi Sekretarijat u okviru unapređenja sektora preduzetništva i zanatstva. Na konferenciji su učešće uzeli i predstavnici ministarstava privrede, Privredne komore Srbije, Evropske investicione banke (EIB), Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), Američke agencije za razvoj (USAID), predstavnici finansijskih institucija iz država članica EU, Austrije, Mađarske i Italije, koje za razvoj malih i srednjih preduzeća koriste modele mikrokreditiranja i garantne šeme, kao i predstavnici malog i srednjeg biznisa i bankarskog sektora.

Zorica Marić, savetnica u Ministarstvu privrede, Sektor za preduzetništvo i konkurentnost, predstavila je program za konkurentnost malih i srednjih preduzeća 2014-2020 ,,COSME“, višegodišnji program Evropske komisije, u okviru koga su izdvojena značajna sredstva u iznosu od 1,025 milijardi evra, za nekoliko oblasti: pametni i inkluzivni razvoj, održivi razvoj, prirodne resurse, bezbednost i građanstvo, globalnu Evropu i javnu upravu. Cilj ovog programa je jačanje konkurentnosti i održivosti evropskih preduzeća, podsticanje preduzetničke kulture i unapređenje osnivanja i rasta MSP. Krajnji korisnici programa su mala i srednja preduzeća, preduzetnici, organizacije za podršku poslovanju, regionalna i nacionalna administracija.

Predviđen budžet za implementaciju programa ,,COSME“ za period 2014-2020 je 2,3 milijarde evra. Posebne mere koje program ,,COSME“ primenjuje za unapređenje preduzetništva su dodela nagrade za najbolju preduzetničku ideju, koja ima motivacionu svrhu, potom Erazmus za preduzetnike, jer je ustanovljeno da se veći rezultati postižu i prilikom razmene preduzetnika, jer stiču uvid u poslovnu politiku razvijenih kompanija, te razmenjuju iskustva i stiču znanje za uspostavljanje inovativne atmosfere, kreiranje cena, operativnost i drugo. Pored toga, žensko preduzetništvo je na samom vrhu liste prioriteta. Neki od poznatih primera finansiranih projekata kroz ovaj program su ,,Evropska mreža preduzetništva Srbije“, ,,Evropska mreža mentora ženskog preduzetništva – WEM“, ,,Transnacionalne turističke rute: Pešački turizam duž Dunava – Danube Hike“, ,,Transnacionalne tematske turističke rute: Put otkrića i avanture na Zapadnom Balkanu – WBAADT“ i drugi.

Mala i srednja preduzeća bi mogla da imaju znatne koristi od programa Evropske unije i to kroz direktno učešće, što podrazumeva da MSP sprovode aktivnost uz učešće u projektnim konzorcijumima i kroz indirektno učešće, uz korišćenje subvencionisanih finansijskih instrumenata. Na tenderima raspisanim u okviru ovih programa, mala i srednja preduzeća iz Srbije nisu diskriminisana u odnosu na evropska, već imaju istovetan status. Pored navedenog programa, teme današnje konferencije obuhvatale su prezentacije o iskustvima i ulozi država članica Evropske unije u jačanju malih i srednjih preduzeća kroz mikrokredite i garantne šeme, u kojima su učestvovali predstavnici republičkih organa, institucija i organizacija, kao i zemalja u regionu.

Prezentacije sa konferencije možete preuzeti ovde:

Andreas Beikos EIB, Caroline Tsilikounas AgroInvest, Johannes Busse EBRD, Laszlo Toth AVHGA, Luisa Corbelletto FINEST, Sandra Rodic USAID, Zdravko Ilic Chamber of Commerce of Serbia, Zorica Maric Ministry of Economy