Nastup Fonda na 86 Međunarodnom Poljoprivrednom sajmu

Fond “Evropski poslovi” AP Vojvodine u ovom momentu implementira čak 13 projekata, a posetioci 86. Međunarodnog Poljoprivrednog sajma u Novom Sadu mogli su da se bliže upoznaju sa tri projekta, koji se bave važnim poljoprivrednim temama. To su „Eksploatacija različitih izvora u proizvodnji „zelene“ energije XDEGREE“, „Inovacija poljoprivede za obezbeđivanje rasta i zapošljavanja u prekograničnom regionu AGRINO“ i „Кonkurentna održivost poljoprivrednih preduzeća kroz razvoj novih proizvoda sa dodatom vrednošću  na bazi alternativnih biljnih vrsta- CORNUCOPIA”.

Okrugli sto u okviru projekta „Inovacija poljoprivede za obezbeđivanje rasta i zapošljavanja u prekograničnom regionu“ AGRINO, bio je jedan od posećenijih događaja 15. maja. Okruglom stolu prisustvovali su dr Vuk Radojević, pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, dr Svetlana Belešević Tubić, direktorka Instituta za ratarstvo i povrtarstvo i Vidosava Enderić, direktorka Fonda „Evropski poslovi“ AP Vojvodine.
Dr Vuk Radojević je sumirao do sada uspešno realizovane aktivnosti na projektu AGRINO i najavio preostale aktivnosti koje treba do kraja projekta da se realizuju, kao što su seminari u Mađarskoj i postavljanje savremenih plastenika u tri srednje poljoprivredne škole u Futogu, Rumi i Vršcu. Završetak projekata AGRINO predviđen je za novembar mesec 2019. godine.
Direktorka Fonda „Evropski poslovi“ AP Vojvodine,  Vidosava Enderić istakla je da je glavni cilj ovog projekta sticanje znanja, ali i njegova održivost. Edukacijom ruralnog stanovništva, uz primenu savremene proizvodnje, postiže se da oni povećaju proizvodnju u svojim okućnicama, a samim tim doprinesu rastu životnog standarda. Takođe, prisutnima je istakla jednu od uloga Fonda, a to je težnja da se  približi i iskoristi što više bespovratnih sredstava kroz EU programe koji su nam dostupni. Кao dobar primer je podatak da Fond trenutno implementira 14 EU projekta.
Direktorka Instituta za ratarstvo i povrtarstvo dr Svetlana Belešević Tubić je ovom prilikom istakla “kako bi održiva privreda Srbije mogla da funkcioniše, potrebno je da privreda bude zasnovana na znanju i inovativnosti”. Pored stvaranja sorti i hibrida za korisnike, zadatak Instituta jeste i edukacija i prenos znanja iz oblasti tehnologije. Institut želi da pokaže da treba ostati u proizvodnji posebno kada je reč o povrtarskoj proizvodnji, koja je najveći benefit projekta AGRINO, odnosno mogućnosti da mladi ostanu na selu, proizvode i od toga da lepo žive.
Okruglom stolu prisustvovali su i partneri iz Mađarske iz županije Čongrad, predstavnici poljoprivrednih škola i inkubatora, koji su između ostalog i osnovani kroz projekat AGRINO, kao i brojni drugi gosti.

Druga velika projektna aktivnost Fonda realizovana tokom Međunarodnog Poljoprivrednog sajma bila je prezentacija ostvarenih rezultata projekta „Eksploatacija različitih izvora u proizvodnji „zelene“ energije XDEGREE“, s fokusom na predstavljanje analitičke studije “Mogućnosti i praktična primena obnovljivih izvora energije u javnim komunalnim preduzećima”.
Projektni menadžer prof. Filip Кulić rekao je da je preostalo da se uradi analiza kvaliteta sirovina od kojih se proizvodi biogas, te da se napravi receptura za dopunjavanje digestora za proizvodnju biogasa u Somboru. On je objasnio da se očekuje da nakon završetka projekta novi proizvodni kapaciteti energije budu značajno veći. Dodao je da je glavna ideja da se takva postrojenja grade na farmama na kojima postoji životinjska i biljna proizvodnja, a da su industrije u urbanim sredinama problematične jer ne postoje zakoni koji bi primorali ljude da se bave razdvajanjem otpada.

Treća velika projektna aktivnost bila je u sklopu projekta „Кonkurentna održivost poljoprivrednih preduzeća kroz razvoj novih proizvoda sa dodatom vrednošću  na bazi alternativnih biljnih vrsta- CORNUCOPIA”, a organizovana je u vidu razmene istraživača iz Srbije i Mađarske.
Projekat “CORNUCOPIA” sufinansiran je kroz sredstva Interreg IPA Programa prekogranične saradnje između Mađarske i Srbije i ušao je u drugu polovinu svoje realizacije.
O njemu je  na 86. Međunarodnom Poljoprivrednom sajmu govorila dr Dragana Latković, profesorka Poljoprivrednog Fakuleta u Novom Sadu, naučne institucije na kojoj se ideja za projekat i rodila.”U fokusu projekta „Cornucopia“ su alternativne biljne vrste,  a mi smo iskoristili jedan sajamski dan i izašli smo iz naših laboratorija i amfiteatara sa željom da i na taj način afirmišemo njihov uzgoj  i ukažemo na brojne proizvode koji se od njih dobijaju. Uz naše partnere iz susedstva prisutni su i proizvođači i preduzetnici iz Mađarske, a mi ćemo ih sa zadovoljstvom povezati sa našim privrednicima”, kaže dr Latković.

Projekti X DEGREE i AGRINO imali su svoje štandove, na koje su sve vreme održavanja 86. Međunarodnog poljoprivrednog sajma dolazili zainteresovani stručnjaci iz ovih oblasti, i nesumnjivo će te posete rezultirati nekim novim projektnim idejama.