Novo partnerstvo AP Vojvodine tokom Evropske nedelje regiona i gradova u Briselu

AP Vojvodina će i ove godine biti partner – organizator tokom Evropske nedelje regiona i gradova, jednog od najmasovnijih događaja u Briselu, koji se održava od 7. do 10. oktobra 2019. godine.

U ovogodišnjem partnerstvu, pored AP Vojvodine učestvovaće i trinaest drugih evropskih regija, a to su: Južni Tirol, Tirol i Trentino  – Alpski Euroregion; Koruška – Austrija; Unija opština regije Atika – Grčka; Veneto, Marke, Friuli Venecija Đulija – Italija; Norland – Norveška; Pomorski region, Kujavsko-pomorski  – Poljska; Buš du Ron, Grad Marsej – Francuska; Grad Kasteljon i Kastilja la Manča – Španija.

Organizator najavljuje učešće regiona i gradova iz 70 zemalja, odnosno više od 150 debata, panela i prezentacija, a očekuje se oko 6.000 posetilaca.

U ime AP Vojvodine, evropskoj publici će se predstaviti Grad Novi Sad, Omladinska prestonica Evrope za 2019. godinu, odnosno politike i projekti koje u ime Pokrajinske vlade i Grada Novog Sada sprovodi Fondacija „OPENS19“. Prezentacija će biti održana 8. oktobra 2019. u poslepodnevnim časovima u sedištu Komiteta regiona u Briselu, a registracija za pomenuti događaj počinje od 8. jula 2019. putem zvaničnog vebsajta organizatora: https://europa.eu/regions-and-cities/

U međuvremenu, Kancelarija AP Vojvodine u Briselu bila je domaćin sastanka predstavnicima partnerskih regija u prostorijama Misije Republike Srbije pri EU u Briselu 27. maja 2019, gde je razgovarano o daljim koracima zajedničke organizacije. Takođe, ova prilika je iskorišćena i za razmenu kontakta i isukustava tokom laganog radnog ručka, čiji je domaćin bila naša Kancelarija.

Pored aktivnosti u sklopu priprema za Evropsku nedelju regiona i gradova, u Briselu će narednih meseci biti veoma aktivno iz ugla AP Vojvodine. Naime, sredinom meseca Kancelarija u Briselu biće domaćin delegaciji lokalnih odbornika, zatim će 18. i 19. juna u Komitetu regija zasedati Zajednički konsultativni odbor Komiteta regiona i Republike Srbije, čiji su članovi izabrani pokrajinski predstavnici. U sklopu lokalne promocije kulture i festivala u Briselu, koja će biti održana 28. juna u Kraljevskom parku, na štandu Srbije biće predstavljen Grad Novi Sad, Omladinska prestonica Evrope, kao i festival „Egzit“.