Obeležen početak projekta Zdravo starenje u prekograničnoj oblasti – HEAL

Otvarajuća konferencija HEAL projekta održala se u četvrtak, 25. maja 2023. godine, u Svečanoj sali Opštine Inđija. Događaju su prisustvovali predstavnici stručne zajednice koja svakodnevno radi sa starijom populacijom (zdravstveni radnici, predstavnici ustanova socijalne zaštite itd.), članovi i volonteri lokalnih organizacija Crvenog krsta sa područja Sremskog okruga, kao i šira javnost.

Učesnike konferencije je najpre pozdravila dr Maja Vučković-Krčmar ispred Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji koja je istakla brojne projekte koje je Evropska unija podržala u Srbiji uz poseban osvrt na pomoć sektoru zdravstva tokom pandemije KOVID-19. Prisutnima se obratila gđa Dragana Šarac ispred Pokrajinskog sekretarijata za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu ističući značaj teritorijalne saradnje i korišćenja IPA fondova u Vojvodini.

U ime partnerskih organizacija učesnike je pozdravio g. Boško Mitrašinović ispred Crvenog krsta Vojvodine govoreći o značaju projekta za lokalne organizacije Crvenog krsta u Sremskom okrugu, dok se ispred partnera iz Bosne i Hercegovine prisutnima obratio g. Namik Hodžić, generalni sekretar Crvenog krsta Federacije Bosne i Hercegovine. Gđa Mirela Sedlan, sekretarka Crvenog krsta Inđija, istakla je da joj je veliko zadovoljstvo što se prve projektne aktivnosti odvijaju upravo u Inđiji, a uvodno obraćanje je zaključio g. Ognjen Dopuđ, direktor Fonda „Evropski poslovi“ AP Vojvodine.

„Starenje se ne može sprečiti, ali možemo naučiti kako da se nosimo sa izazovima koje nosi zrelo doba. I zato mi je veliko zadovoljstvo što sam danas na otvarajućoj konferenciji ovog projekta.“ naveo je direktor Dopuđ u svom obraćanju.

Cilj projekta HEAL je da doprinese poboljšanju opšteg zdravlja starijih građana i građanki povećanjem dostupnosti osnovnih zdravstveno-preventivnih usluga u ruralnim oblastima u prekograničnom području između Srbije i Bosne i Hercegovine.
Projektni tim je prisutnima predstavio projekat, kao i buduće aktivnosti i događaje koji su planirani tokom sprovođenja projekta, a koji su usmereni na uvođenje novih zdravstveno-preventivnih usluga za starije građane u pograničnom području Srbije i Bosne i Hercegovine.

Dr Sonja Čanković ispred Instituta za javno zdravlje Vojvodine održala je predavanje osvrćući se na zdravlje starih osoba u Srbiji, kao i najčešće bolesti koje su prisutne među populacijom koja ima više od 65 godina. Svoja iskustva u radu sa starijom populacijom iznela je direktorka Centra za socijalni rad „Dunav“ iz Inđije, gđa Željka Godić Avramović i dr Vesna Jovanović ispred Doma zdravlja Inđija.

Projekat „Zdravo starenje u prekograničnoj oblasti – HEAL“ (eng. Healthy Ageing in the Cross-Border Region – HEAL) finansira se sredstvima Evropske unije u okviru IPA II Programa prekogranične saradnje Srbija – Bosna i Hercegovina 2014-2020 uz podršku Ministarstva za evropske integracije Vlade Republike Srbije i Direkcije za evropske integracije Bosne i Hercegovine. Sredstva namenjena za sprovođenje projekta iznose 254.447,77 evra, a Evropska unija kofinansira projekat sa 216.280,60 evra. Telo za ugovaranje ovog projekta je Ministarstvo finansija, Sektor za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava Evropske unije Republike Srbije.

Projekat zajedno sprovode Crveni krst Vojvodine, Crveni krst Federacije Bosne i Hercegovine, Crveni krst Inđija i Fond „Evropski poslovi“ Autonomne pokraijne Vojvodine.