Obuka „Mogućnosti finansiranja posredstvom EU fondova“ u Crvenom krstu Vojvodine

Predstavnice Fonda „Evropski poslovi“ AP Vojvodine Jovana Kontić i Sanja Čuturilov Veselinović održale su trodnevnu obuku u periodu od 26. do 28. februara 2020. godine u Crvenom krstu Vojvodine. Polaznici su bili članovi Crvenog krsta iz Bečeja, Kule, Sremskih Karlovaca, Malog Iđoša, Vrbasa, Subotice, Sente, Stare Pazove, Žitišta, Inđije, Novog Bečeja, Nove Crnje, Rume i Stare Pazove.

Polaznicima su, na samom početku, predstavlјeni programi Evropske unije i Instrument za pretpristupnu pomoć, sa akcentom na INTERREG IPA programe prekogranične saradnje. Polaznici su naučili koje institucije imaju mogućnost da, kroz saradnju sa partnerskim institucijama iz regiona i zajedničkim pisanjem predloga projekata, dođu do bespovratnih sredstava iz fondova EU.

Cilј obuke bio je kako napisati predlog projekta korišćenjem pristupa logičkog okvira i logičke matrice, prvo kroz teoriju, a potom i kroz vežbe, u okviru čega su definisani opšti i specifični cilјevi, aktivnosti i rezultati, kao i indikatori, izvori verifikacije i rizici projekta. Poslednji dan su se polaznici obuke upoznali sa budžetiranjem projekta što su, kroz niz primera, i praktično savladali. Na kraju obuke, osmišlјena su 3 odlična predloga projektnih ideja sa kojima se može aplicirati na neke od dostupnih INTERREG IPA programa prekogranične saradnje. Po završetku obuke polaznicima su dodelјeni sertifikati.