Objavljeni rezultati konkursa za književne prevode u okviru programa Kultura Kreativna Evropa

Objavljeni su rezultati konkursa za književne prevode u okviru programa Kultura Kreativna Evropa: izdavačke kuće iz Srbije su ostvarile uspeh i našu zemlju opet postavile na prvo mesto po broju odobrenih projekata na konkursu za književno prevođenje.

Na ovogodišnjem konkursu fokus komisije je usmeren na manji broj projekata, koji su na taj način podržani većim novčanim iznosima. Od prijavljenih 22 projekata, njih pet je poreklom iz Srbije, četiri podržana projekta su bugarska, a slede ih Hrvatska i Makedonija sa po tri uspešna projekta.

Izdavačke kuće iz Srbije čiji projekti će biti prevedeni su: Samostalna agencija za izdavaštvo Odiseja  za projekat Old Continent, New People: Finding Your Own Place, Agencija za izdavaštvo Štrik za projekat Women’s Decameron: for a new Renaissance in European literature, Kontrast izdavaštvo za projekat Europe: Different Journeys, One Destination, Izdavačka kuća Arete za projekat European Literature Today: Universal Stories of Personal Revolutions i Preduzeće za grafičku i izdavačku delatnost Heliks za projekat Beyond Horizons: cross-cultural mosaic of contemporary European fiction.

Ukupan iznos sredstava dodeljenih izdavačkim kućama iz Srbije na ovogodišnjem konkursu za književne prevode je 271.008,59 evra.