Održana dvodnevna radionica „ Mladi i nasleđe“ u Galeriji Matice srpske

U Galeriji Matice srpske, 28. februara i 1. marta, održana je dvodnevna radionica na temu zaštite i promocije materijalnog kulturnog nasleđa u okviru projekta „Mladi i nasleđe – tradicija i budućnost u regionu prekogranične saradnje“ koju je organizovao Fond „Evropski poslovi“ AP Vojvodine. Projekat vrednosti 130.156,14 ERU-a sufinansiran je od strane Evropske unije u okviru Intereg –IPA programa prekogranične saradnje Mađarska-Srbija.
Radionici su prisustvovali učenici srednje dizajnerske škole „Bogdan Šuput“ iz Novog Sada, učenici Segedinskog centra za stručno osposobljavanja – tehničke škole „Vedreš Ištvan“ – iz Segedina, kao i projektni partneri – predstavnici Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama, predstavnici Županije Čongrad – Čanad i predstavnici Fonda „Evropski poslovi“ AP Vojvodine.
Učenici škola iz Novog Sada i Segedina učestvovali su na predavanjima o kulturnom i arhitektonskom nasleđu, o ulozi muzeja u zaštiti kulturnog nasleđa, o konzervaciji i zaštiti umetničkih dela, a, takođe, učestvovali su i u interaktivnim radionicama na teme preventivne zaštite umetničkih dela.
Za učenike je organizovan i obilazak grada Novog Sada sa akcentom na arhitektonskog nasleđe grada, organizovano je vođenje kroz stalnu postavku i izložbu Galerije matice srpske „Novosađani biraju“, kao i kroz međunarodnu izložbu „Migracije u umetnosti – Umetnost migracija“.