Održana internacionalna konferencija CORE days 2022

Internacionalna konferencija CORE days 2022 održana je u Dubrovniku u periodu od 16 do 18. oktobra 2022 godine. Podeljena u devet panel diskusija, okupila je više od 40 govornika zajedno sa predstavnicima NALED-a (Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj), GIZ-a (Nemačko društvo za međunarodnu saradnju) i BFC-a (Business Friendly Certification South East Europe (BFC SEE)).

Konferencija CORE days 2022 održala se uz podršku Nemačke razvojne saradnje koju sprovodi GIZ, okupljajući predstavnike vlada, institucija zaduženih za unapređenje uslova poslovanja, lidere lokalnih samouprava, privrede i civilnog sektora, diskutovalo se o unapređenju saradnje i razmeni iskustava na sprovođenju ekonomskih reformi na nacionalnom i lokalnom nivou. CORE days 2022 su promovisali kulturu dijaloga u regionu, podstičući razmenu pametnih, praktičnih rešenja za bolje poslovno okruženje, digitalnu transformaciju i zelenu ekonomiju. Cilj događaja je približavanje politika, najbolje prakse i instrumenata koje sprovodi Evropska unija u cilju podrške napretku i konkurentnosti zemalja Zapadnog Balkana, sa posebnim naglaskom na lokalni nivo.

Internacionalnu konferenciju otvorio je bivši predsednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić, dok su govornici Konferecije između ostalih bili i: Mato Franković, gradonačelnik Dubrovnika, Violeta Jovanović, izvršna direktorka NALED-a, Franc Bogovič, poslanik u Evropskom parlamentu, Kristijan Helbah, ambasador Savezne Republike Nemačke u Hrvatskoj, Fatmir Bitiki, ministar, potpredsednik Vlade zadužen za ekonomska pitanja, severna Makedonija, Jovana Marović, potpredsednica Vlade zadužena za proces pristupanja EU, Crna Gora i Majlinda Bregu, generalni sekretar Saveta za regionalnu saradnju.

Koji su sve mogući načini finansiranja projekata lokalnog razvoja, kako doći do sredstava za zelenu agendu i digitalnu transformaciju, kao i na koje izvore se primarno osloniti – bile su teme panela koji je održan drugog dana konferencije CORE days 2022 u Dubrovniku.

Na panelu „Inovativno finansiranje lokalnog razvoja u Zemljama Zapadnog Balkana 6 (WB6)” koji je moderirala Senida Mesi, ekspert Evropske komisije za održivo finansiranje, govorili su  Giles Kitel ispred projekta DG REDIO Evropske komisije,  Fokion Zaimis, zamenik guvernera regiona Zapadna Grčka, Zoran Janković, gradonačelnik Ljubljane i Aleksandar Simurdić, direktor fonda „Evropski poslovi“ AP Vojvodine.

Direktor Simurdić je tom prilikom istakao da je Vojvodina uspešna priča za EU projekte, te da uvek postoji mogućnost za dalji napredak i razvoj.
„Primetili smo da postoji velika razlika u raspodeli sredstava jer većina sredstava ide u Novi Sad, pa smo uradili analizu i tražili način da taj proces učinimo efikasnijim. Shvatili smo da moramo raditi na jačanju institucionalnih kapaciteta i na motivisanju ljudi da ostanu u svojim zajednicama. Resursi kojima raspolažemo nisu veliki, ali su značajni“ – objasnio je Simurdić.