Održana konferencija “Kultura u Vojvodini deo Kreativne Evrope – Perspektive, vizije mogućnosti”

Novi Sad, 27. novembar 2012. godine – Potpredsednica Skupštine AP Vojvodine, Ana Tomanova Makanova je svečano otvorila Konferenciju pod nazivom: “Kultura u Vojvodini deo Kreativne Evrope – perspektive, vizije mogućnosti” koja je održana u pokrajinskoj Skupštini u organizaciji Fonda “Evropski poslovi” AP Vojvodine i Zavoda za kulturu vojvođanskih Slovaka, a uz podršku pokrajinskog parlamenta.

Konferencija je bila posvećena mogućnostima finansiranja organizacija iz oblasti kulture sa teritorije AP Vojvodine i predstavljanju primera dobre prakse u kulturnoj saradnji Vojvodine i susednih zemalja, o čemu su prisutnima govorili predstavnici brojnih domaćih i stranih kulturnih organizacija koji su učestvovali na konferenciji. Takođe, održana je i prezentacija programa – Kreativna Evropa 2014-2020 (Creative Europe 2014-2020), koji je zasnovan na iskustvima sadašnjih programa “Kultura i Media” koji se završavaju sledeće godine. Prema navodima Evropske komisije, hiljade ljudi koji rade u oblasti filma, televizije, kulture, muzike, izvođačkim umetnostima, nasleđu i srodnim delatnostima, imaće korist od povećane podrške EU u okviru novog programa “Kreativna Evropa”, koji je nedavno predstavljen u Briselu. Predloženi budžet od 1,8 milijardi evra za period od 2014. do 2020. godine, predstavlja očekivano i potrebno povećanje pomoći za kulturu i kreativne industrije, koje su glavni izvori radnih mesta i razvoja u Evropi. Otvarajući skup, potpredsednica Ana Tomanova Makanova pozvala je predstavnike nacionalnih zajednica da po uzoru na primere dobre prakse u međuregionalnoj saradnji, zajedničkim projektima u saradnji sa Kancelarijom Vojvodine u Briselu rade na očuvanju kulturnog nasleđa i tako ne dozvole da ekonomska kriza dovede do duhovne krize. Takođe je istakla da je značajno i to da su predstavnici Nacionalnih saveta pre neki dan imali prvi sastanak sa direktorom Kancelarije Vojvodine u Briselu, Predragom Novikovim i konstatovano je, da je ta kancelarija ustvari neko ko treba da nam pomogne da se povežemo, odredimo svoje prioritete, napišemo dobre projekte i da uz pomoć njihovih saradnika, dođemo do projekata koji će nam jednostavno obezbediti uslove za dalji rad.

Svoja iskustva i primere dobre prakse korišćenja sredstava iz EU fondova u oblasti kulture predstavili su između ostalih, predstavnici Tačke kulturnog kontakta, Egzit tima, Studentskog kulturnog centra Novog Sada, Klastera kreativnih industrija Vojvodine, Balkankult fondacije, Akupunkture grada iz Zagreba, Društva arhitekata grada Zagreba, organizacije Voice of the Village (Glas zavičaja) iz Mađarske, kulturnih organizacija iz Žiline u Slovačkoj Republici i drugi učesnici. U ime Fonda “Evropski poslovi” AP Vojvodine, govorila je Ivana Đurica, a moderatorka konferencije bila je Milina Sklabinski iz Zavoda za kulturu vojvođanskih Slovaka.