Održana manifestacija „Evropsko selo” u Zrenjaninu

Manifestacija „Evropsko selo” održana je danas na Trgu slobode u Zrenjaninu. Jedinstvena manifestacija u Srbiji, pokrenuta 2012. godine od strane OŠ „Mladost” iz Tomaševca, u periodu pre pandemije, organizovana je u okviru proslave Dana pobede i Dana Evrope, a ove godine, deveto izdanje manifestacije deo je programa i brojnih aktivnosti kojima najmlađi Zrenjaninci obeležavaju „Dečju nedelju”.
Uz prisustvo velikog broja učesnika, posetilaca i gostiju, osnovnie škole sa teritorije grada Zrenjanina predstavile su zemlje, članice Evropske unije, promovišući različitost njihovih naroda i kultura, uz bolje upoznavanje tih zemalja i njihovih specifičnosti. Manifestaciju je otvorio Patrik Šmelcer, savetnik za medije i odnose s javnošću pri Delegaciji EU u Srbiji.
Povodom manifestacije Zrenjanin su danas posetili i diplomatski predstavnici zemalja članica EU – Njegova ekselencija ambasador Kipra Demetrios Teofilaktu, konzul ambasade Belgije Tomas Mas i savetnik u ambasadi Bugarske Ivajlo Kaškanov, kao i predstavnica Ministarstva za EU integracije Republike Srbije Ivana Đurić, načelnica Sektora za komunikacije i obuke, Radivoj Paroški, zamenik Pokrajinskog sekretara za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu i Aleksandar Simurdić, direktor Fonda “Evropski poslovi” AP Vojvodine.
Direktor Fonda „Evropski poslovi” AP Vojvodine, Aleksandar Simurdić, rekao je da mu je zadovoljstvo što je Fond, po šesti put zaredom, u prilici da bude partner Gradu Zrenjaninu u promovisanju evropske agende.
„Nemerljiva je uloga lokalnih samouprava u afirmaciji i implementaciji svih standarda koji za cilj imaju pospešivanje kvaliteta života građana, od obrazovanja preko životne sredine, nauke, kulture, do svih onih segmenata i standarda koje vidimo širom evropskog kontinenta. Samim tim je ova manifestacija prilika da deca kroz saradnju, druženje, razgovor, dođu do nekih odgovora na svakodnevne izazove i probleme, s kojima se suočavaju i njihovi vršnjaci širom Evrope. Kroz bolje upoznavanje i nadam se, neke susrete koji će se desiti, bićemo u prilici da budemo bliži jedni drugima. Zrenjanin jeste primer pravog suživota i onog okvira u kom ne živimo jedni pored drugih, nego jedni sa drugima, u jednoj istinski multinacionalnoj i multikonfesionalnoj sredini“ – istakao je Simurdić.
Manifestacija „Evropsko selo”, koja je posebno popularna među mladima, nastala je sa idejom o promovisanju evropskih vrednosti i kulture i proistekla je iz potrebe da najmlađi građani bolje upoznaju zemlje Evropske unije. Ovo je samo jedan od mnogih događaja koji pokazuju potencijal saradnje naše države sa Evropskom unijom, kao i važnost evropskih vrednosti i kulture za građane Srbije.