Održana međunarodna konferencija “Obnovljivi izvori energije u urbanim sredinama”

Veoma posećena međunarodna naučna konferencija “Obnovljivi izvori energije u urbanim sredinama” u okviru projekta „Eksploatacija različitih izvora u proizvodnji „zelene“ energije – XDEGREE“ održana je u Velikoj sali Master centra Novosadskog sajma tokom Međunarodnog sajma energetike i investicija.

Uvodna obraćanja imali su Nenad Grbić, pokrajinski sekretar za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj, Vidosava Enderić, direktorka Fonda “Evropski poslovi” AP Vojvodine, prof. dr Stevan Stankovski, prorektor za nauku Univerziteta u Novom Sadu i dr Filip Kulić, redovni profesor na Fakultetu tehničkih nauka, koji je ujedno menadžer projekta.
Rad konferencije bio je organizovan u dva panela, “I ruralno i urbano” (o konceptu razvoja obnovljivih izvora energije), i “Obnovljivi izvori energije i održivi razvoj u urbanim sredinama”.

Projekat XDEGREE je sufinansiran sredstvima Evropske unije u okviru Interreg IPA prekograničnog programa Hrvatska Srbija 2014-2020. ukupne vrednosti oko 1,7 miliona evra, a partneri su: Univerzitet u Novom Sadu,  JKP “Vodokanal” Sombor, Fond “Evropski poslovi” AP Vojvodine, Vinkovački vodovod i kanalizacija d.o.o, kao i Poljoprivredni institut Osijek.

Osim prisustva partnera, međunarodni aspekt konferenciji dalo je učešće i obraćanje gostiju iz SAD, Austrije i Bosne i Hercegovine.