Održana polovina radionica „Uzgoj povrća u okućnicama“ u okviru projekta AGRINNO

Do sada je realizovano 9 radionica sa različitim temama iz savremene proizvodnje povrća u okviru projekta AGRINNO, koji Fond „Evropski poslovi“ AP Vojvodine sprovodi s partnerima iz PS za poljoprivredu, vodoprivredu  i šumarstvo, predstavnicima Instituta za ratarstvo i povrtarstvo, i iz Neprofitnog d.o.o. za razvoj Županije Čongrad, sa mađarske strane. Stručna predavanja o inovativnom pristupu u proizvodnji povrća sa zanimljivim i aktuelnim temama održavaju se jednom mesečno u tri poljoprivredne škole u Rumi, Futogu i Vršcu u organizaciji stručnjaka iz Instituta za ratarstvo i povrtarstvo iz Novog Sada, kao i ostalih partnerskih institucija.

Planirano je da stručna predavanja traju u periodu od novembra 2018. do aprila 2019. što bi obuhvatilo 6 radionica u svakoj od navedenih škola, odnosno ukupno 18 radionica.
Razgovara se o značaju kvaliteta zemljišta za proizvodnju povrća, ulozi plodoreda u povrtarskoj proizvodnji, tipovima zaštićenog prostora u proizvodnji, preventivnim merama u proizvodnji, navodnjavanju povrća, kompostiranju – prirodnom načinu recikliranja baštenskog bio-otpada, tehnologiji proizvodnje paprike, kao i o  ekonomski značajnim bolestima paprike i paradajza.

Sve radionice su bile veoma posećene, na svakoj je bilo između 40-60 učesnika.

S početkom proleća očekuje se postavljanje plastenika u poljoprivrednim školama, koji se finansiraju iz projekta, a time i praktična primena tema obuhvaćenih seminarima.