Održana poslednja obuka za školsku 2014/2015. godinu pod nazivom „Fondovi Evropske unije: od ideje do realizacije“ za predstavnike vaspitno-obrazovnih ustanova na teritoriji Autonomne pokrajine Vojvodine

Predstavnici Fonda „Evropski poslovi“ AP Vojvodine, u saradnji sa Pokrajinskim sekretarijatom za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice, održali su poslednju obuku za školsku 2014/2015. godinu pod nazivom „Fondovi Evropske unije: od ideje do realizacije“ za predstavnike vaspitno-obrazovnih ustanova na teritoriji Autonomne pokrajine Vojvodine i to u Sremskom okrugu.

Obuka je održana u prostorijama srednje škole „Đorđe Natošević” u Inđiji, a prisustvovalo je ukupno 21 predstavnik 10 institucija sa područja opština Inđija, Stara Pazova, Ruma, Sremska Mitrovica i Sremski Karlovci.

Tokom trodnevne obuke polaznici su se upoznali sa strukturom i oblastima finansiranja Erazmus + programa Evropske unije koji pokriva oblasti obrazovanja, mladih i sporta, dok je poseban akcenat stavljen na programe prekogranične saradnje gde je mogućnost učešća otvorena za sve institucije sa područja Sremskog okruga, a to su IPA program prekogranične saradnje Hrvatska – Srbija i IPA program prekogranične saradnje BiH – Srbija. Tokom drugog dana obuke polaznici su imali prilike da se oprobaju u osmišlјavanju osnovnih elemenata projekta koristeći pristup logičkog okvira, dok je treći dan bio posvećen temi budžetiranja evropskih projekata.

Obuku je tokom školske 2014/2015. godine prošlo 279 polaznika iz 123 institucije iz Vojvodine u okviru 11 obuka koje su se održale u Kanjiži, Sremskoj Mitrovici, Kikindi, Vršcu, Subotici, Somboru, Vrbasu, Zrenjaninu, Novom Sadu i Inđiji. Zahvaljujući obukama predstavnika Fonda „Evropski poslovi“ AP Vojvodine i Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice prikupljeno je 52 projektne ideje koje po svom sadržaju odgovaraju prioritetima i cilјevima republičkih i pokrajinskih strateških dokumenata, ali i stvarnih potreba samih obrazovno-vaspitnih ustanova.