Održan drugi međunarodni sastanak u okviru projekta POWER

U periodu od 20-21. juna 2018. godine, u Draču, Albanija, održan je sastanak partnera na EU projektu POWER, u kojem kao članovi projektnog tima učestvuju Tijana Krstić Maravić, Jano Puškar i Nemanja Davidović iz naše institucije. Fond “Evropski poslovi” AP Vojvodine jedan je od partnera na projektu pod nazivom „Luke kao pokretački mehanizmi preduzetništva“ – POWER koji se sufinansira iz sredstava Evropske unije u okviru Interreg Adrion programa. Projekat je počeo sa realizacijom 1. januara 2018. godine i trajaće do 31. decembra 2019. Godine, a ima za cilj da analizira energetske zahteve i potrebe luka u regionu koji pokriva ADRION program i da pomogne njihovom inovacionom razvoju.
Pored Fonda, partneri na projektu su: Naučni razvojni tehnološki institut iz Milana – Italija, CNA Ravena iz Ravene – Italija, Riječka razvojna agencija Porin iz Rijeke – Hrvatska, Centar za ekonomski, tehnološki i okolinski razvoj Sarajevo – BiH, Grad Drač – Albanija, Institut za razvoj i saradnju iz Tirane – Albanija, Centar za istraživanje i razvoj Grčke iz Soluna – Grčka, Privredna komora Trespotije iz Igumenice – Grčka.
Tokom realizacije projekta radiće se na izradi metodologije za poboljšanje saradnje između preduzeća i istraživačkih institucija ubrzavajući na taj način izgradnju inovativnih lanaca snadbevanja; uspostavljanju mreže inovacionih centara; razvoju zajedničke strategije za razvoj luka u inovacijskim centrima koja će biti podržana ICT platformom. Prvi projektni sastanak održan je u Raveni, u Italiji, u februaru 2018. godine, dok je drugi međunarodni sastanak održan u Draču, u Albaniji, 20. i 21. juna 2018. godine. Sastanak u Draču okupio je sve članove projektnog tima kako bi se predstavile analize dobijene od luka koje imaju za cilj da u okviru projekta POWER unaprede svoje sisteme korišćenja obnovljivih izvora energije, a koje istovremeno predstavljaju i pilot projekat. Takođe jedna od tema sastanka bila je i da se predstave glavne projektne aktivnosti i radni paketi koji se odnose na vidljivost projekta. Jedna od uloga Fonda „Evropski poslovi“ APV u okviru projekta POWER jeste i ta da osigura vidljivost projekta i to uspostavljanjem dokumenta koji se odnosi na komunikaciju (Communication plan) kao i da osigura vizuelni identitet projekta za sve projektne partnere. Kolege iz Fonda, Jano Puškar i Nemanja Davidović održali su prezentacije: Jano je sa projektnim partnerima prešao kroz osnovna poglavlja dokumenta za vidljivost projekta i predstavio svim prisutnima model za vizuelni identitet projekta, dok je Nemanja izložio plan razvoja luka iz Srbije kako bi se u budućnosti naše luke razvile u centre za istraživanje i stvaranje ideja i rešenja za bolju energetsku povezanost.
Ostali partneri na projektu su na sastanku u Draču predstavili aktivnosti koje im predstoje dok se sledeći međunarodni sastanak planira za decembar ove godine, u Bosni i Hercegovini.