Održan drugi projektni sastanak u Novom Sadu, u okviru projekta MOS-Cross 3

U okviru projekta „Kontrola komaraca u prekograničnoj oblasti 3 (MOS-Cross 3)“, 22. septembra 2023. godine, u Novom Sadu, održan je drugi projektni sastanak.

Sastanku su prisustvovali članovi projektnih timova iz Zavoda za javno zdravlje iz Sombora, Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije i Fonda „Evropski poslovi“ AP Vojvodine.

Projektni partneri izvestili su o sprovedenim aktivnostima u prvom i drugom izveštajnom periodu. Sprovedene su javne nabavke koje su planirane projektom. Javnim nabavkama, između ostalog, nabavljena je oprema za nadzor komaraca, kao i laboratorijska oprema. Takođe,  održane su i obuke za zdravstvene radnike  na temu nadzora komaraca i metoda uzorkovanja za otkrivanja bolesti koje prenose komarci u Severnobačkom okrugu i Vukovarsko-srijemskoj županiji.

Edukativne radionice – u školama i domovima za stare u cilju podizanja svesti dece i starijih osoba o bolestima koje prenose komarci – održaće se krajem septembra i početkom oktobra. Takođe, Međunarodna naučna konferencija o bolestima koje prenose komarci i metodama prevencije u cilju podizanja svesti i pružanja specifičnih znanja relevantnim akterima u prekograničnom regionu biće održana 25. oktobra 2023. u Novom Sadu.