Održan peti trening za zdravstvene radnike u okviru projekta Mos-Kros2

U okviru projekta Mos-Kros2, 26-27.05.2022.godine, održan je peti dvodnevni trening za zdravstvene radnike u Banji Junaković. Tokom projekta biće održano ukupno 6 treninga, na kojima će zdravstveni radnici proširiti svoja znanja o komarcima kao vektorima zaraznih bolesti.

Treningu je prisustvovalo ukupno 40 zdravstvenih radnika – iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije, Zavoda za javno zdravlje Sombor, Zavoda za javno zdravstvo Požeško-slavonske županije, Instituta za javno zdravlje Vojvodine – po 10 iz svake institucije, kao i članovi projektnih timova.

Tokom prvog dana polaznici su naučili više o uzorkovanju invazivnih vrsta, nadzoru nad virusom zapadnog Nila, kao i indentifikaciji komaraca kao vektora bolesti koje prenose.

U okviru drugog dana, polaznici su naučili više o invazivnim vrstama, s akcentom na edes invazivne vrste komaraca, učili su o njihovom razmnožavanju, leglima, kao i procesu postavljanja pozicijskih ovitrap zamki za komarce. Polaznicima je posebno bio interesantan praktični deo i vežbe u grupama tokom kojih su radili na identifikaciji invazivnih vrsta komaraca.