Održan četvrti radni sastanak u okviru DR SHARE projekta

Nakon prethodno održana tri sastanka radne grupe za prikupljanje i upoređivanje podataka u okviru DR SHARE projekta, četvrti sastanak je održan u Skupštini Autonomne pokrajine Vojvodine u Novom Sadu 14. novembra 2016. godine. Cilj projekta je smanjenje katastrofa, standardizovanje analiza opasnosti i procene rizika, dok vrednost projekta iznosi približno 281 hiljadu evra, od čega je kroz sufinansiranje Evropske komisije obezbeđeno oko 210 hiljada evra.

Okosnica projekta je izrada IT alata koji će biti na raspolaganju nadležnim organima u oblasti civilne zaštite u područjima obuhvaćenim projektom, a koji bi u slučaju elementarne nepogode blagovremeno pružio informacije o raspoloživim resursima kako bi se odgovorilo na izazove u što kraćem vremenskom roku.

Na četvrtom radnom sastanku razmatrana je struktura i vrsta podataka koja je neophodna kako bi se uspešno izradila, a potom i uspešno funkcionisala softverska aplikacija koja se razvija u okviru projekta. Na sastanku je razmatrano pitanje kritične infrastrukture i priprema tablica rizika. Softverska aplikacija predstavlja polaznu osnovu za dalje projektne aktivnosti.

Na sastanku su učestvovali članovi projektnog tima, kao i članovi radne grupe za prikupljanje i upoređivanje podataka u okviru projekta DR SHARE. Projekat DR SHARE okuplja partnere iz tri države koje su izložene sličnim rizicima. Projekat sprovode Fond „Evropski poslovi“ Autonomne pokrajine Vojvodine i Pokrajinski sekretarijat za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu iz Srbije, potom Vukovarsko–srijemska županija, Agencija za razvoj Vukovarsko–srijemske županije HRAST d.o.o. i Državna uprava za zaštitu i spašavanje iz Hrvatske, dok je iz Bosne i Hercegovine u projekat uključeno Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Posavske županije.