Održan šesti trening za zdravstvene radnike u okviru projekta Mos-Kros2

U okviru projekta Mos-Kros2, 07-08.07.2022.godine održan je šesti, završni dvodnevni trening za zdravstvene radnike u Parku prirode Kopački Rit i Belom Manastiru, u Hrvatskoj. U okviru treninga su zdravstveni radnici proširili svoja znanja o komarcima kao vektorima zaraznih bolesti i njihovoj dijagnostici. Predavač na treningu je bio renomirani profesor Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu, Aleksandar Potkonjak.
Treningu je prisustvovalo ukupno 40 zdravstvenih radnika, iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije, Zavoda za javno zdravlje Sombor, Zavoda za javno zdravstvo Požeško-slavonske županije, Instituta za javno zdravlje Vojvodine, po 10 iz svake institucije, kao i članovi projektnih timova.
Tokom prvog dana polaznici su naučili više o zaraznim bolestima koje prenose komarci, nadzoru malarije, čikungunje, kao i indentifikaciju komaraca kao vektora bolesti koje prenose.
U okviru drugog dana polaznici su naučili više o invazivnim vrstama, Denga groznici i virusu Zapadnog Nila, o pregledu, njihovoj laboratorijskoj dijagnostici kao i indentifikaciji komaraca kao vektora bolesti koje prenose.
Na kraju treninga iznešena su zaključna razmatranja i specifičnosti laboratorijske dijagnostike zaraznih bolesti koje se prenose komarcima