Održan 18. Samit Evrope u Salcburgu

Ovogodišnji 18. Samit Evrope u organizaciji Instituta evropskih regija održao se u Salcburgu od 23. do 25. oktobra  pod nazivom „Vizije za Evropu – očekivanja i realnost”. Događaj je okupio više od 50 stručnjaka iz oblasti politike, diplomatije, biznisa  i nauke, koji su zajedno diskutovali o aktuelnim evropskim temama: Evropska godina mladih – Mladi Evropljani razgovaraju o svojoj budućnosti; Novo proširenje: Ukrajina, Moldavija, Gruzija; Hoće li EU preživeti svoje krize?; Sirovine i energija – više autonomije za Evropu Industrija 4.0 i digitalizacija; Ulaganje u regione Zapadnog Balkana, Da li je „regionalno“ novo „organsko“?

Predsednik Instituta evropskih regiona (IRE) Franc Šausberger otvorio je trodnevni samit podeljen u sedam panel diskusija, samit je okupio učesnike iz oblasti politike, diplomatije, privrede, nauke i kulture iz 17 evropskih zemalja. U okviru trećeg panela pod nazivom „Ulaganje u regione Zapadnog Balkana“, istaknuto učešće imao je i direktor Fonda „Evropski poslovi“ AP Vojvodine, Aleksandar Simurdić.
Predstavnici biznisa i politike iz regiona Zapadnog Balkana učestvovali su na panel diskusiji pružajući uvid u mogućnosti i prilike koje ovaj evropski region nudi investitorima. Panel diskusija bila je posvećena pitanjima investicione klime na Zapadnom Balkanu, inovacijama,  i drugim bitnim temama.

Pored direktora Fonda „Evropski poslovi“ AP Vojvodine, učesnici u panel diskusiji bili su i: Mentor Arifaj, zamenik ministra za industriju, preduzeća i trgovinu, Kosovo; Kenan Dedić, tehnički direktor HEEZ Aluminijum, Bosna i Hercegovina; Mak Šausberger, generalni direktor Elevator Ventures, Austrija; Markus Straser-Stokl, vlasnik i menadžer NetQM Tech kompanije u Austriji i Bosni i Hercegovini; Jelena Tadić JPP Investment doo, Srbija.

Prilikom posete Salcburgu, direktor Simurdić sastao se sa Bojanom Maričik, zamenikom premijera Republike Severne Makedonije. Tim povodom razgovarali su o važnosti procesa evropskih integracija kao i o značaju inkluzivnosti samog procesa i mogućnostima zajedničke saradnje u kojoj će svi dati svoj doprinos. Lokalne zajednice će, prema iskustvima direktora Simurdića, imati važnu ulogu i moraće da budu spremne za nove programe i podršku koja će dolaziti iz EU. Istakao je da podršku iz EU treba iskoristiti na najbolji način kako bi građani osetili povoljnosti pregovora i članstva u Uniji.