Održan IV Regionalni poslovni forum

U Privrednoj komori Vojvodine, 25. novembra održan je Četvrti Regionalni poslovni forum. Na inicijativu Skupštine evropskih regija forum je pokrenut pre četiri godine i ove godine organizovan je zajedno sa Skupštinom AP Vojvodine,  Pokrajinskom  vladom , Privrednom komorom Vojvodine, , Razvojnom agencijom Vojvodine ,Evropskom preduzetničkom mrežom i  Fondom Evropski poslovi.

Predsednik Privredne komore Vojvodine Boško Vučurević istakao je da su  među  skoro 250 prijavljenih pored kompanija i Razvojne agencije, Privredne komore, Ambasade, klasteri što može da multiplikuje broj učesnika i na više od 1000. Cilj Foruma je svakako povezivanje naših privrednika, uključivanje naših kompanija u međunarodnu podelu rada. Trudimo se da i na ovakav način omogućimo privrednicima da se povežu i  ostvare rezultate. Ti rezultati pokazuju da je za prvih devet meseci spoljnotrgovinska razmena AP Vojvodine ostvarena u vrednosti od 11, 6 milijardi evra, što je 30 % više u odnosu na prethodnu godinu , a za 23% više u odnosu na pretkriznu 2019. godinu. Ovakvom sinergijom institucija možemo ostvariti samo još bolje rezultate,istakao je Vučurević.

U ime Fonda Evropski poslovi prisutnima se obratio direktor Aleksandar Simurdić:
“Veliko nam je zadovoljstvo što je Fond i ove godine partner najvećeg događaja ovog profila u zemlji, a koji za cilj ima jačanje regionalne ekonomske saradnje. Regionalna ekonomska integracija i zajedničko tržište jeste put kojim treba ići.”
Predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor istakao je da je ovaj dan veoma značajan jer je potvrda ispravnosti politike saradnje, traženja partnerstva, rešenja i svega onoga što nas čini boljim i snažnijim . To nas dovodi do našeg Četvrtog Regionalnog poslovnog foruma , koji nam je poverio AER. AER nam je poverio organizaciju Foruma na tri godine i sada smo se dogovorili da ćemo ga organizovati i naredne tri godine, jer su u nama prepoznali odanog partnera, istakao je Pastor. Koliko smo uspeli u svojim namerama pokazuje činjenica da je ovaj Forum najveći do sada, što ga čini u ovoj godini najprestižnijom manifestacijom koja je organizovana od strane pokrajinskih institucija. To potvrđuju brojke- na Forumu su  prijavljeni učesnici iz 35 zemalja sa 4 kontinenta , 69 regija i 230 učesnika.
Pokrajinski sekretar za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Aleksandar Sofić istakao je da je cilj današnjeg Foruma povezivanje privrednih subjekata sa teritorije AP Vojvodine sa privrednim subjektima iz regiona i sveta. Pokrajinski sekretarijat za regionalni razvoj je ove godine predvideo sredstva i investirao 300 miliona dinara u mere podrške privrednom razvoju , a da je jedan od prioriteta Pokrajinske vlade privredni razvoj govori podatak da će sledeće godine samo kroz naš Pokrajinski sekretarijat biti investirano 660 miliona dinara u mere privrednog razvoja.
U svom obraćanju putem video linka Oliver Varhelji, evropski komesar za susedstvo i proširenje istakao je da pozdravlja održavanje Četvrtog regionalnog poslovnog foruma u Novom Sadu kao i to da iz EU stiže snažna podrška zemljama Zapadnog Balkana.  Varhelji je istakao značaj plana  za oporavak Zapadnog Balkana, koji će doneti gotovo 30 milijardi evra investicija za region. On je naglasio da ekonomski prosperitet Zapadnog Balkana iziskuje čvrstu posvećenost regionalnoj saradnji i dobrosusedskim odnosima, te da zemlje ovog regiona imaju veće šanse ukoliko zajedniički nastupaju ka evropskom  tržištu. Evropski komesar je istakao i da EK daje podršku u otvaranju novih poglavlja zemljama Zapadnog Balkana koje su u procesu prirstupanja EU.
Direktor Razvojne agencije Vojvodine Nikola Žeželj istakao je da će  država Srbija svojim infrastrukturnim projektima značajno uticati na rast BDP-a. I dalje postoji prostor za rast investicija domaćih kompanija , a na nama je da im omogućimo da dođu do razvoja, pronalaženjem novih tržišta , pronalaženjem partnera i promocijom njihovih kompanija. Upravo ovaj Forum je jedan od pravih načina da se to i desi.

Vest preuzeta sa sajta Privredne komore Vojvodine: https://www.pkv.rs/2021/11/25/cetvrti-regionalni-poslovni-forum/