Otvarajuća konferencija Mos-Cross2 projekta

Početak implementacije projekta kontrole komaraca u prekograničnom području (MOS-Cross 2)
Komarci su jedan od najvećih javno-zdravstvenih problema, rečeno je na otvarajućoj konferenciji projekta MOS-Cross 2 održanoj u Osijeku (Hrvatska) 7. Maja 2021. godine. U okviru ovog projekta, izradiće se ICT tool koji će povezati područja Sombora, Novog Sada, Osijeka i Požege. Medicinsko osoblje iz tih gradova biće međusobno povezano, razmenjivaće informacije o situaciji na njihovom području te će tako moći pravovremeno reagovati na pretnju komaraca. Osim toga, u suzbijanje komaraca ide se kreativno, inovativno i uz korišćenje ekološki prihvatljivih metoda, odnosno bez upotrebe insekticida.

Na području Vojvodine i Osječko-baranjske županije biće postavljeni svetleći panoi (tzv. „mosquito-free zone“) koji će privlačiti komarce. Očekuje se kako će takva jedna klopka hvatati do 30.000 komaraca u 12-satnom razdoblju u radijusu od dva i po kilometra. Na nivou projekta postaviće se ukupno 50 takvih klopki. Panoi će biti postavljeni sledeće godine, što će biti prvi takav projekat suzbijanja komaraca na području Srbije i Hrvatske.

Direktor Fonda “Evropski poslovi” AP Vojvodine, Aleksandar Simurdić, izrazio je zadovoljstvo što Fond učestvuje u projektu Mos-Cross2 koji je nastavak uspešno realizovanog projekta Mos-Cross i veruje da će saradnja u okviru ovog projekta biti jednako uspešna. Takođe, istakao je da su projekti prekogranične saradnje dobra prilika za jačanje dobrosusedskih odnosa. Ministarka regionalnog razvoja i fondova Evropske unije Republike Hrvatske, Nataša Tramišak, istakla je da su ovim projektom, za rešavanje problema uzrokovanih komarcima, uspešno povučena sredstva Evropske unije, a Osječko-baranjski župan Ivan Anušić naglasio je da su u županiji komarci goruća tema godinama i da oni nisu samo zdravstveni problem već i privredni. Ukupna vrednost projekta iznosi 959.670,78 evra od čega je vrednost donacije 815 720.14 evra. Partneri na projektu su Zavod za javno zdravlje Sombor, Fond „Evropski poslovi“ AP Vojvodine, Institut za javno zdravlje Vojvodine Nastavni zavod za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije i Zavod za javno zdravstvo požeško-slavonske županije. Projekt je nastao u okviru Interreg IPA programa prekogranične saradnje Hrvatske i Srbije.
Cilj projekta je kontrola i poboljšanje sistema kontrole komaraca u prekograničnom području Hrvatska – Srbija. Kroz projekat se nastavlja saradnja sa partnerima iz projekta Mos-Cross, s tim što su u novi projekat (MOS-Cross 2) uključeni i drugi partneri, a to su još dva instituta za javno zdravlje – Vojvodine i Požeško – slavonske županije. Projekat je počeo u martu ove godine i trajaće do marta 2023.
Zbog pojačanog transporta robe i ljudi, imamo „uvoz“ sve većeg broja komaraca, a reč je o komarcima koji nisu tipični za ova područja i koji se ovde brzo šire i imaju veliki faktorski rizik patogena. Zato je ovaj projekat izuzetno značajan jer dolaskom novih sojeva dolazi do mogućnosti pojave novih bolesti, a to je nešto nad čim zdravstvene ustanove blagovremeno moraju vršiti nadzor i kontrolu.