Otvoren peti Regionalni poslovni forum

U Privrednoj komori Vojvodine,15.novembra 2022 godine, otvoren peti po redu Regionalni poslovni forum koji tradicionalno organizuju Autonomna pokrajina Vojvodina i Skupština evropskih regija (AER), u saradnji sa Privrednom komorom Vojvodine, Razvojnom agencijom Vojvodine i Evropskom mrežom preduzetništva.
Ovogodišnji Regionalni poslovni forum okupio je više od 230 učesnika iz 25 zemalja sa sva četiri kontinenta. Forum nudi mogućnost kompanijama da predstave svoje poslovne ideje i povežu se sa drugim kompanijama i institucijama. Reč je o kombinovanom događaju jer je praćenje događaja moguće onlajn u realnom vremenu i uživo.
Peti po redu Regionalni poslovni forum, otvorili su Damir Zobenica, potpredsednik Skupštine Autonomne pokrajine Vojvodine i potpredsednik za regionalni razvoj i investicije Skupštine evropskih regiona (AER) i Boško Vučurević, predsednik Privredne komore Vojvodine.
Obraćajući se skupu, potpredsednik Zobenica je rekao da je potpuno neverovatno da danas u uslovima krize u Evropi, na petom Regionalnom poslovnom forumu u Novom Sadu, Vojvodini i Srbiji, pored brojnih domaćih učesnika imamo do sada i najveći broj stranih učesnika, i to sa svih strana sveta, od Amerike, preko Engleske, zemalja Evropske unije, Rusije, Kine i Afrike. „Ovo je veliki uspeh za Republiku Srbiju i Autonomnu pokrajinu Vojvodinu“, naglasio je Zobenica.
Kada smo počeli sa organizacijom prvog Regionalnog poslovnog foruma koji je trajao samo jedan dan imali smo sedam potpisanih ugovora o poslovnoj saradnji 14 kompanija i nismo mogli ni da zamislimo da ćemo posle pet godina ostvariti ovakav uspeh. Podigli smo koncept rada na još viši nivo i novim softverima smo omogućili da se preko posebne platforme poslovni sastanci između učesnika Foruma odvijaju čitave dve nedelje. Za taj vid sastanaka već imamo oko 200 prijavljenih učesnika i veoma sam srećan zbog toga“ rekao je Damir Zobenica i tom prilikom poželeo svim učesnicima Foruma uspešan rad.
Predsednik Privredne komore Vojvodine Boško Vučurević rekao je da je značajno što je Skupština Evropskih regija prepoznala značaj ovog Foruma, a on je danas jedan od najvećih regionalnih Foruma ne samo u Srbiji već i u okruženju. „Tu su predstavnici kompanija, institucija, regionalnih komora i razvojnih agencija. Kompanije koje su se prijavile iz naše zemlje privukle su veliki broj interesenata iz regiona i sveta, tako da na kraju očekujemo njihove uspešne razgovore i nove poslove“, kazao je Vučurević.
Putem video poruka, na otvaranju Foruma obatili su se i Magnus Berntson, predsednik Skupštine evropskih regija i Oliver Varhelji, Evropski komesar za susetsku politiku i proširenje. Magnus Berntson, predsednik Skupštine evropskih regija poželeo je učesnicima Foruma uspešan rad. On je izrazio zadovoljstvo dobrom organizacijom Regionalnog poslovnog foruma u ovako kompleksnim okolnostima i zahvalio se predstavnicima institucija Autonomne pokrajine Vojvodine koja je i ovom prilikom potvrdila da je istaknut i pouzdan partner i član AER-a.
U onlajn razgovor se uključio i poverenik Evropske unije za proširenje Oliver Varhelji, koji je takođe govorio o temama vezanim za budućnost regiona i o podršci regionu Zapadnog Balkana.
Nakon uvodnih govora, na petom Regionalnom poslovnom forumu predstavili su se regioni Fuđen i Hebej iz NR Kine, Hesen i Distrikt Štutgart iz Nemačke, Donja Austrija iz Austrije i međunarodna organizacija IRE iz Austrije.
U fokusu petog po redu Regionalnog Foruma su sektori informacione i komunikacione tehnologije i kreativne industrije, poljoprivrede i prehrambene industrije, cirkularne ekonomije, kao i Zelena agenda, o čemu će se aktivno razgovarati tokom naredne dve nedelje.