Pokrajinski sekretar Ognjen Bjelić govorio u ime AP Vojvodine na Evropskoj nedelji regiona i gradova 2020.

Video konferencija „Lokalizacija Evropskog zelenog dogovora“ održana je 19. oktobra 2020. godine, u periodu od 11:30 do 13:00 časova. Time je Autonomna pokrajina Vojvodina ostvarila učešće u Evropskoj nedelji regiona i gradova (ENRG) koja se održava od 5. do 22. oktobra u hibridnom formatu, u formatu video konferencija i vrlo ograničenom fizičkom prisustvu na pojedinim događajima. Ovaj događaj je deo treće nedelje manifestacije ENRG koja je posvećena ”Zelenoj Evropi”. Takođe, istog dana, virtuelno je otvorena i Evropska zelena nedelja.
U ime APV, pokrajinski sekretar za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Ognjen Bjelić obratio se video porukom učesnicima skupa – kojih je, posredstvom interneta, bilo oko devedeset. Sekretar Bjelić je govorio o postizanju standarda koje predviđa Evropski zeleni dogovor u zemljama kandidatima za članstvo u EU, odnosno regionima poput APV, te izrazio nadu da će EU, kroz IPA i druge instrumente koji su na raspolaganju, ponuditi dovoljno sredstava za projekte u oblasti zaštite životne sredine, kao i u drugim obalstima. Sekretar je takođe istakao projekte koje je APV do sada realizovala, te spremnost pokrajinskih institucija da zadrže visok procenat efikasnosti u korišćenju evropskih sredstava, uz činjenicu da je APV do sada iskoristila preko devedeset procenata sredstava koja su bila na raspolaganju.
Događaj je moderirao predstavnik Sekretarijata komisije za životnu sredinu, klimatske promene i energiju (ENVE) pri Komitetu regiona (KR), Đanluka Spinaći (Gianluca Spinaci) koji se obavezao da će zaključci ove prezentacije biti deo amandmana u okviru budućeg mišljenja KR u ime ENVE. Tokom događaja čule su se zanimljive perspektive različitih učesnika. Predstavnik Regiona Norland iz Norveške, Maks Gardif Hofman, član omladinskog veća ovog regiona, govorio je o perspektivama za mlade ljude kroz projekte u oblasti zelenih politika i najavio da će glavni grad ovog regiona Budo (Bodø) biti Evropska prestonica kulture 2024. godine. Predsednik Skupštine regiona Veneto, Roberto Đambeti (Roberto Ciambetti), govorio je o strategijama rasta koje moraju imati za cilj transformaciju Evrope u zeleni kontinent, kako bi se dostigao ambiciozni cilj od 0% emisije ugljendioksida. Istakao je da poljoprivredni sektor, u dostizanju ovog cilja, igra presudnu ulogu, te je predstavio mrežu za razvoj i istraživanja koju je kreirala Regija Veneto, a u kojoj je integrisan rad univerziteta i instituta koji zajedno sa poljoprivrednicima rade na osavremenjavanju sektora, posebno u cilju upotrebe što manje hemijskih sredstava u poljoprivredi.
U ime poljskog Kujavsko-pomorskog regiona, govorio je Pjotr Calbecki (Piotr Całbecki), predstavnik regiona u KR. On se osvrnuo na ekonomsku strukturu svog regiona u pogledu zelenih politika, a posebno u kontekstu predstojećeg programskog perioda 2021-2027. Guverner austrijske Koruške, Peter Kaizer (Peter Kaiser), održao je sveobuhvatan govor o izazovima sa kojima se suočava Evropa u ovoj kriznoj godini, te kako ti izazovi dokazuju da moramo više pažnje posvetiti eko-socijalnim vrednostima. Cilj Koruške, u narednom periodu, jeste da omoguće polovinu ukupne proizvodnje energije iz obnovljivih izvora, posebno se osvrnuvši na inicijative koje Koruška ima za podsticaj u ovim oblastima.
Masimiliano Fedriga (Massimiliano Fedriga), predsednik Regiona Friuli-Venecija-Đulija (FVĐ), govorio je o sinergiji IT i zelenog sektora u ovom regionu, odnosno o rezultatima koji već do 2025. godine mogu dovesti do 0% emisije. Predsednik FVĐ je istakao na činjenicu da moramo napraviti jasne planove, kako bi svako u svom regionu prilagodio politike ukupnim merama Evropskog zelenog dogovora. Hose Luis Eskudero Palomo (José Luis Escudero Palomo), guverner španskog regiona Kastilja La Manča, takođe se osvrnuo na ciljeve tog regiona do 2030. godine, istakavši strategiju i zakon koji ovaj region ima, a koji podrazumeva finansijske mere i fiskalne olakšice u sedamnaest različitih sektora. Alesandra Sartore, član KR u ime Regiona Lacio i ministar u regionalnoj vladi, promovisala je ovaj italijanski region kao jedan od najuspešnijih zelenih regiona u italijanskoj ekonomiji, posebno ističući Zeleni plan Lacija, kroz koji su pored brojnih inicijativa omogućene konverzije štetnih emisija pojedinih fabrika u region u energetski efikasne i čiste fabrike, a putem EU fondova u oblasti zelenih politika. Didije Reno (Didier Réault) u ime francuskog Ušće Rone (Bouches-du-Rhône), uz poteškoće sa konekcijom, i Hristos Papus (Christos Pappous) predsednik opštine Fili u Grčkoj, takođe su govorili o ciljevima svojih regiona, odnosno opština.
Komisija ENVE pri KR će zaključke ove konferencije uključiti u svoj izveštaj, a u daljoj koordinaciji će pomoći regionalni predstavnici u Briselu. Događaj je simultano prevođen na pet stranih jezika (engleski, francuski, španski, italijanski i grčki), a svi detalji, kao i video zapis dostupni su putem linka: https://europa.eu/regions-and-cities/programme/sessions/1567_en .