POSETA AMBASADORA KRALjEVINE ŠVEDSKE FONDU „EVROPSKI POSLOVI“ AP VOJVODINE

Direktor „Fonda „Evropski poslovi“ AP Vojvodine Aleksandar Simurdić ugostio je danas ambasadora Kraljevine Švedske u Srbiji Jana Lundina, što je bila prilika za razgovor o temama od zajedničkog interesa u cilju jačanja bilateralnih odnosa subjekata sa teritorije AP Vojvodine i Kraljevine Švedske.
Tom prilikom, direktor Fonda predstavio je tekuće aktivnosti sa fokusom na mapiranje stanja i potencijala u 45 opština na teritoriji AP Vojvodine, a koje za cilj ima planski doprinos boljem korišćenju lokalnih kapaciteta za apsorpciju sredstava iz EU fondova.
Tri su ključne tačke buduće saradnje Fonda „Evropski poslovi“ AP Vojvodine i Ambasade Kraljevine Švedske – zaštita životne sredine, zaštita ljudskih prava i demokratizacija, kao i edukacija zaposlenih u pokrajinskoj i lokalnoj administraciji o temama koje uključuje Evropska agenda. Kraljevina Švedska svoje razvojne projekte realizuje uz podršku Švedske agencije za međunarodni razvoj i saradnju (SIDA), koja je usmerena na rad jedinica lokalnih samouprava, što će Fondu predstavljati značajnu podršku u sprovođenju planiranih ciljeva, a kada je reč o pospešivanju lokalnog i regionalnog razvoja AP Vojvodine.