Potpisan prvi COSME sporazum sa EIF 60 miliona evra podrške za 3 000 malih i srednjih preduzeća u Srbiji

Evropski investicioni fond (EIF) i Banca Intesa AD Beograd potpisali su juče prvi ugovor u Srbiji u okviru COSME programa Evropske komisije za mala i srednja preduzeća.

 

Zahvalјujući finansijskoj podršci Evropske komisije, EIF je obezbedio direktnu garanciju koja će omogućiti Banca Intesa da u naredne dve godine podrži 3.000 malih i srednjih preduzeća u Srbiji sa 60 miliona evra kredita pod povolјnim uslovima – sa dužim rokom otplate i bez hipoteke kao sredstva obezbeđenja. Krediti će se odobravati na 36 meseci uz minimalnu kamatu od 2,39 odsto, a maksimalnu 7,75 odsto. Preduzetnici mogu da upute zahtev za kredite banci već danas.

 

Ministar privrede Goran Knežević je izjavio da se Srbija sve više okreće razvoju i da je Vlada Srbije u fokus stavila mala i srednja preduzeća i preduzetništvo koje vidi kao nosioce razvoja i dodao da će Ministarstvo privrede obezbediti kontinuitet u saradnji sa bankama na realizaciji COSME programa, pa se očekuje i uklјučivanje drugih poslovnih banaka u njegovu realizaciju tokom naredne godine.

 

Više informacija: http://www.privreda.gov.rs/60-miliona-evra-kredita-pod-povoljnim-uslovima/