POTPISIVANjE PROTOKOLA O SARADNjI IZMEĐU MINISTARSTVA PROSVETE, NAUKE I TEHNOLOŠKOG RAZVOJA I FONDA „EVROPSKI POSLOVI“ AP VOJVODINE

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Fond „Evropski poslovi“ Autonomne pokrajine Vojvodine potpisali su Protokol o saradnji u oblasti obrazovanja i nauke. Protokol su u ime institucija potpisali prvi potpredsednik vlade i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić i direktor Fonda „Evropski poslovi“AP Vojvodine Aleksandar Simurdić.
Cilj ovog protokola jeste unapređenje saradnje, koordinacije i podrška aktivnostima harmonizacije politika, propisa, procedura i standarda radi ispunjavanja obaveza i ostvarivanja ciljeva Republike Srbije u procesu pristupanja Evropskoj uniji.
„Pred nama je širok spektar zajedničkih aktivnosti koje će omogućiti brže i potpuno uključivanje Srbije u glavne evropske naučne i obrazovne tokove“ rekao je prvi potpredsednik vlade i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić tim povodom.
Implementacijom Protokola o saradnji pružiće se zajednički doprinos usklađivanju prioriteta, udruživanju kapaciteta pokrajinskih institucija u oblasti obrazovanja i nauke, definisanju zajedničkih projekata i njihovoj implementaciji uz razvoj mera podrške jačanju institucionalnih kapaciteta, a sa ciljem ubrzanja regionalnog razvoja.
Saradnja obuhvata organizaciju skupova na pokrajinskom nivou o aktivnostima u nadležnosti Ministarstva i ciljevima Srbije u procesu pristupanja Evropskoj uniji, informisanju javnosti o korišćenju pretpristupnih i drugih instrumenata razvojne politike EU u oblasti obrazovanja i nauke, zajedničkoj promociji EU programa, kao i razmeni informacija o planovima koje se odnose na ciljanu podršku istraživačkim, razvojnim i inovacionim aktivnostima u okviru implementacije Strategije pametne specijalizacije.