Predstavnice Fonda na 13 Konferenciji evropskih regija i gradova u Salcburgu

Oko 350 učesnika iz 18 evropskih zemalja učestvovalo je na 13. Konferenciji evropskih regiona i gradova, održanoj u Salcburgu (Austrija) od 24. do 26. septembra 2017. godine, u organizaciji Instituta evropskih regiona (IRE – Institut der Regionen Europas) i grada Salcburga. Konferenciju je otvorio evropski komesar za politiku susedstva i pregovore o proširenju  Johanes Han  (Johannes Hahn), a u uvodnom panelu, pod nazivom „Sledeća generacija država novih članica  EU“, učestvovali su predsednik Evropskog komiteta regiona  Karl Hajnc Lamberc (Karl-Heinz Lambertz),  zamenik gradonačelnika grada Salcburga Harald Projner (Harald Preuner), predsednik Savezne pokrajine Salcburg Vilfrid Haslauer (Wilfried Haslauer), ministarka za evropske integracije Republike Srbije Jadranka Joksimović kao i ministri evropskih integracija Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Albanije i Makedonije.

U okviru konferencije održane su panel diskusije „Kako održati ruralne regije privlačnim za buduće generacije“, „Sledeća generacija obnovljive energije“ i „Start-ap preduzeća-budućnost  novih generacija“ na kojima su predavači bili eminentni stručnjaci iz sveta politike, novinarstva, obrazovanja i preduzetništva.

Vidosava Enderić, direktorka Fonda „Evropski poslovi“ AP Vojvodine, sastala se tokom konferencije sa predsednikom Instituta regiona Evrope i savetnikom  evropskog komesara Johanesa Hana prof. dr Francom Šausbergerom (Franz Schausberger) kao i sa predstavnicima institucija iz Republike Srpske i Slovenije u cilju realizacije zajedničkih projekata.