Predstavnici Fonda ’’Evropski poslovi’’ AP Vojvodine u radnoj poseti Sloveniji

Predstavnici Fonda „Evropski poslovi“ AP Vojvodine sastali su se sa slovenačkim partnerima iz Ministarstva poljoprivrede i Ministarstva zaštite životne sredine. Na sastancima je razmatrana mogućnost saradnje na kreiranju zajedničkih projekata koje finansira Evropska unija, a posebna pažnja posvećena je razmeni iskustava za korišćenje novih mogućnosti za razvoj poljoprivrede putem finansijskog instrumenta IPA, komponente pet, za ruralni razvoj.

„Republika Slovenija je u pretpristupnom periodu, kada je u pitanju bio razvoj poljoprivrede i ruralnih sredina, koristila sredstva Evropske unije iz finansijskog programa SAPARD i iskoristila velika sredstva za pomenute namene. Naše poljoprivrednike u budućem programskom periodu od 2014. do 2020. godine očekuju značajna sredstva. Da bi sredstva iskoristili na najefikasniji mogući način i po propisima Evropske unije, potrebno je pripremiti institucije i raditi na podizanju kapaciteta i s tim ciljem Fond ’’Evropski poslovi’’Autonomne Pokrajine Vojvodine će pojačati aktivnosti na terenu i nastaviti da obilazi i ruralna područja Pokrajine Vojvodine“, naveo je Andrija Aleksić, šef Odseka za evropske fondove u Fondu „Evropski poslovi“ AP Vojvodine.

S obrizom na to da Evropska komisija obeležava ove godine 50 godina Zajedničke poljoprivredne politike (CAP), tokom posete Sloveniji, održan je i susret sa predstavnicima Evropske komisije u Sloveniji, a sa kojima je razgovarano o procedurama koje je neophodno ispoštovati prilikom pripremne faze, kao i o stukturama koje je potrebno osnovati za korišćenje EU fondova u budućnosti. Srbija i Slovenija imaju šansu da zajedno učestvuju u evropskim programima poput EUREKA, Life Long Learning Programme, TEMPUS, ERASMUS MUNDUS ,Youth in Action, FP7 – Seventh Framework Programme, CIP – Competitivness and Innovation Programme.