Predstavljanje izveštaja Evropske komisije o Srbiji za 2021. godinu

Delegacija Evropske unije u Srbiji i Fond Evropski poslovi AP Vojvodine, uz podršku EU info kutka u Novom Sadu, organizovali su predstavljanje izveštaja Evropske komisije o Srbiji za 2021. godinu u Velikoj sali Skupštine AP Vojvodine. Predstavljanju izveštaja prisustvovali su predstavnici Skupštine AP Vojvodine, Pokrajinske vlade, Univerziteta u Novom Sadu, kao i drugih pokrajinskih institucija i organizacija civilnog društva.

Direktor Fonda Evropski poslovi AP Vojvodine Aleksandar Simurdić naveo je da nije slučajno što je izveštaj predstavljen upravo u predstavničkom domu Vojvodine, jer iskustvo evropskih zemalja govori da regioni i lokalne zajednice igraju ključnu ulogu u procesu evrointegracija i da je implementacija više od dve trećine evropskog zakonodavstva vezana za srednji i lokalni nivo vlasti.

Takođe, istakao je da izveštaj ne beleži stagnaciju ili nazadovanje ni u jednom od 33 poglavlja o kojima se trenutno vode pregovori, a da istovremeno priznaje, prepoznaje i verifikuje ograničen napredak u oblasti javne administracije, pravosuđa, borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije i medija i da se nada da će biti u prilici da isprate preporuku Evropske komisije o otvaranju dva nova klastera – to jest sedam novih pregovaračkih poglavlja – koje treba da potvrdi Evropski savet krajem godine.

Ključne nalaze izveštaja predstavila je Andrea Hohuber, šefica Sektora za evrointegracije i ekonomiju u Delegaciji Evropske unije u Srbiji koja je naglasila da izveštaj EK daje iskrenu i činjeničnu procenu definisanih kriterijuma i izglede za buduće korake uz definisane prioritete za svako poglavlje na koje Srbija treba da se fokusira. Istakla je da je u ekonomskim kriterijumima Srbija napravila izvestan napredak i da je na dobrom nivou pripremljenosti u razvijanju funkcionalne tržišne ekonomije.

Ispred Delegacije EU prisutnima se obratio i Laslo Arendaš koji je predstavio novi IPARD program kao i dosadašnje rezultate u pregovaračkom procesu, sa akcentom na poglavlja 11 i 12 – Poljoprivreda i ruralni razvoj i Sigurnost hrane, veterinarska i fitosanitarna politika.

Najvažnije zaključke izveštaja možete pročitati na sajtu Delegacija EU u Srbiji, a kompletan izveštaj možete naći OVDE.