Prekogranična saradnja Srbije i Rumunije

Igor Bajić, savetnik za evropske integracione procese iz Kancelarije za evropske poslove prisustvovao je juče u Požarevcu svečanosti potpisivanja ugovora o donaciji iz programa prekogranične saradnje Srbije i Rumunije. Sredstvima EU (1,4 miliona evra) finansira se 21 projekat iz Srbije čiji su predlagači sledeće institucije: opštine Bela Crkva, Kladovo, Zrenjanin, Pančevo, Golubac (2 projekta), Vršac, Majdanpek, Regionalna privredna komora Požarevac (2 projekta), Kulturno-edukativni centar Sečanj, Resurs centar Negotin, Resurs centar Majdanpek, Tehnički fakultet Zrenjanin, Centar za socijalnu zaštitu Zrenjanin, Ženski rukometni klub «Proleter-Superprotein», Zrenjaninski edukativni centar, Gerontološki centar Zrenjanin i nevladine organizacije «Kokoro», «Viktorija» i «Duga».

Sa teritorije AP Vojvodine, odnosno Banata je finansirano ukupno 12 projekata, a ukupna suma donacija iznosi 692.154,60 evra.

”Veoma mi je drago što je veliki broj organizacija iz severoistočne Srbije imao priliku da konkuriše i dobije projekte imajuću u vidu napore Vlade Republike Srbije, Izvršnog Veća AP Vojvodine i drugih institucija da se ovaj region dodatno unapredi i da se ljudima pruži šansa da nešto naprave za svoju sredinu. Evropski fondovi upravo i jesu ta šansa i očekujem da će uskoro regionalni, poljoprivredni i obrazovni fondovi biti aktuelni i da ćemo ih koristiti u celosti u celoj zemlji. Takođe bih izrazio zadovoljstvo da su “KEP ture” ali i druge inicijative da se unapredi znanje o projektima dale rezultata i siguran sam da će u sledećem pozivu konkurencija biti još jača a samim tim i kvalitet projekata i bolji životni i poslovni uslovi, što je i krajnji cilj ovih programa i fondova.” – izjavio je Igor Bajić zahvaljujući se i na podršci Pokrajinskog sekretarijata za regionalnu i međunarodnu saradnju u radu KEP-a.