Projekat „EMBER“ – prekograničnom saradnjom do boljeg odgovora na izazove vanrednih situacija u slivu reke Sava

Konferencija povodom početka projekta „Odgovor na sveprisutne vanredne situacije u pograničnoj oblasti – EMBER“ održana je 15. novembra 2016. godine u Pokrajinskoj vladi. Ovaj projekat zajednički realizuju institucije iz Srbije i Hrvatske, radeći na snaženju regionalne saradnje i zajedničkom pristupanju odbrani od poplava u prekograničnom području sliva reke Sava.

Projekat „EMBER“ sufinansira se sredstvima Evropske unije a njegovi nosioci su Sekretarijat Pokrajinske vlade, Fond „Evropski poslovi“ AP Vojvodine i Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam iz Srbije, i Vukovarsko-srijemska županija, Agencija za razvoj Vukovarsko-srijemske županije HRAST d.o.o. i Državna uprava za zaštitu i spašavanje iz Hrvatske. Pridruženi partneri u projektu su opštine i preduzeća koji su se suočavali sa problemima usled velikih poplava koje su u maju 2014. godine pogodile mesta u slivu Save: Sremska Mitrovica i Šid, JVP „Vode Vojvodine“, Gorska služba spašavanja Sbije i hrvatske opštine Drenovci, Gunja i Vrbanja i preduzeće „Hrvatske vode“.

Cilj projekta „EMBER“ je unapređivanje nivoa spremnosti za odbranu od poplava u prekograničnom regionu. Projekat predviđa pripremu zajedničkih planskih dokumenata reagovanja u vanrednim situacijama, nabavku opreme i zajedničke terenske vežbe jedinica civilne zaštite Srbije i Hrvatske. Deo projekta činiće i rad na unapređivanju veština i procedura spašavanja operativnih snaga, kao i harmonizacija vanrednih akcija i tela kriznog menadžmenta u prekograničnom regionu tokom i nakon poplava, dok je poseban deo projekta posvećen podizanju nivoa svesti lokalnog stanovništva u slučaju plavljenja.

Ukupna vrednost projekta 1.019.480,84 evra a vrednost odobrenog budžeta za projektne partnere iz Republike Srbije iznosi 441.069,23 evra. Donaciju u visini 85%, što iznosi 374.908,85 evra, obezbeđuje Evropska unija, dok učešće u finansiranju u visini 15% obezbeđuju projektni partneri iz Republike Srbije.

Predstavnik Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji Džordž Papagianis rekao je da značaj projekta „EMBER“ potvrđuje i činjenica da je on jedan od svega osam odobrenih projekata u konkurenciji od ukupno 55 prekograničnih projekata.

O značaju projekta „EMBER“ kao i o koracima koji će činiti njegovu implementaciju tokom narednih 14 meseci, govorili su sekretarka Pokrajinske vlade Tatjana Gašović, direktorka Fonda „Evropski poslovi“ Vidosava Enderić, predstavnik Kancelarije za evropske integracije Republike Srbije Milan Žeželj, zamenik župana Vukovarsko sremske županije Đorđe Ćurčić i menadžer projekta iz Vukovarsko-sremske županije Daniela Barišić.