Projekat “MOS-CROSS” završen prigodnom svečanošću u Somboru

U sali Skupštine Grada Sombora, u petak je svečano završen evropski projekat “MOS-CROSS”, koji je Fond „Evropski poslovi“ AP Vojvodine implementirao sa partnerima iz Zavoda za javno zdravlje Sombor i Zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije.

Vidosava Enderić, direktorica Fonda „Evropski poslovi“ AP Vojvodine, obratila se prisutnima i zahvalila na predanom radu tokom 27 meseci trajanja projekta. „Osim finansijske pomoći u okviru Programa prekogranične saradnje, ključna važnost za dugoročne ciljeve definisane Strategijom Evrope 2020. je održavanje postojećih i uspostavljanje novih partnerstava u budućim pozivima. Projekat “MOS-CROSS” vrednosti od 982.167 evra, nije jedini zajednički projekat Fonda „Evropski poslovi“ APV i partnera iz Osiječko-baranjske županije, saradnja će i u budućem periodu biti nastavljena, jer nam je odobren za finansiranje i novi projekat “MOS-CROSS 2““.

Uz to, „Evropski kontinent se suočava sa novim bolestima koje su prethodno bile poznate samo u tropskim područjima i regijama drugih klimatskih režima. Invazivne vrste koje dolaze u Evropu kroz različite transportne puteve relativno se brzo prilagode novom okruženju i nasele novi prostor. S obzirom na potencijal komaraca kao prenosioca bolest, njihovo suzbijanje je od sve veće važnosti u Srbiji i svetu. Tako smo kao svedoci postojećih problema koje stvaraju komarci sa obe strane granice, definisali i cilj projekta – kontrola komaraca u prekograničnoj regiji i poboljšanje efikasnosti sistema za borbu protiv komaraca“, navela je direktorica Enderić i obavestila kako je tokom projekta izvršena nabavka opreme za nadzor i uzorkovanje komaraca, edukovani su radnici Zavoda za javno zdravlje iz Sombora i Osijeka, kao i lekari opšte prakse o protokolima za prepoznavanje simptoma bolesti koje prenose komarci.

Uz to, izrađene su mape lokacija na kojima se nalaze legla komaraca, a prema kreiranim mapama izršeno je i tretiranje čitavog prograničnog područja ekološki prihvatljivim sredstvima. Građanima su podeljene tablete za suzbijanje larvi komaraca i izvršena direktna edukacija kako ih ispravno koristiti.  Takođe, jedan od važnih ishoda je softver i veb-platforma koji su počeli da koriste zavodi tokom ovog projekta, a koji sadrži podatke o leglima, staništima, kritičnim tačkama za suzbijanje komaraca, podatke o klopkama, brojnosti i zaraženosti komaraca. I najzad,  izrađene su preporuke za jedinice lokalne samouprave u kojima su iste dobile uputstva kako na najbolji i najefikasniji način da troše svoja budžetska sredstva za borbu protiv komaraca.

Konferenciji je prisustvovalo preko 80 ljudi iz različitih institucija iz Srbije i Hrvatske.  O projektu je govorila projektna menadžerka dr Dragoslava Čubrilo ispred Zavoda za javno zdravlje iz Sombora, kao i prof. Magdalena Sikora ispred Zavoda za javno zdravstvo iz Osijeka. Prof. dr Željka Jeličić Marinković, jedan od predavača na edukacijama za zdravstvene radnike govorila je o značaju edukacija i tematici koja je obrađena tokom 4 radionice.

Prisutni su imali priliku da pogledaju edukativni film o komarcima, koji je izrađen u okviru projekta.
Partneri su najavili nastavak projekta Mos-Cross 2, u kome će se trenutnim partnerima, pridružiti po jedan novi partner iz Srbije i Hrvatske u cilju deljenja prethodno stečenih iskustava o virusu zapadnog Nila i Zika virusu, kao i usvajanja novih znanja na temu novih invazinih vrsta komaraca koji prenose malariju, čikungunju i dengi groznicu.