Projekat „Parainspired!“ značajno unapredio parasport u Srbiji i Bosni i Hercegovini

Održavanjem završne konferencije putem online aplikacije, završen je projekat „Socijalna integracija kroz parasport – Parainspired!“ koji je trajao 21 mesec, a koji su zajedno realizovali Pokrajinski sekretarijat za sport i omladinu, Olimpijski komitet Bosne i Hercegovine, Fond „Evropski poslovi” Autonomne pokrajine Vojvodine i Opština Inđija.

Cilj projekta Parainspired! bio je da se poveća učešće osoba sa invaliditetom u sportskim aktivnostima u pograničnom području između Srbije i Bosne i Hercegovine, uz stvaranje preduslova za razvoj sporta osoba sa telesnim invaliditetom kroz nabavku sportske opreme i povećanje profesionalnih kompetencija i institucionalnih kapaciteta, kao i promovisanje parasporta na sportskim događajima.

U sklopu projekta, realizovane su brojne aktivnosti, a između ostalog, parasportisti Srbije i BiH bogatiji su za 2 kombi vozila opremljena prigodnom rampom, sportskom opremom za stoni tenis, košarku u kolicima i sedeću odbojku. Takođe, organizovani su različiti događaji usmereni na popularizaciju paraolimpijskog sporta i promociju sporta za osobe sa invaliditetom kao što su promotivni treninzi, simpozijumi i egzibicioni meč.

Učesnicima završne konferencije, parasportistima i drugim zainteresiranim sportskim radnicima iz obe države, prigodnim predavanjima iz oblasti parasporta obratili su se prof. dr Ekrem Čolakhodžić i prof. dr Ifet Mahmutović, kao i Irhad Bušatlić koji je govorio o tome kako je biti sportski asistent na ovom projektu.

Projekat je prepoznat kao uspešan od strane Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji i promovisan je u okviru Evropske nedelje sprota koja traje od 23. do 30. septembra. Više informacja na sledećem linku.

Pogledajte kako je tekao projekat „Socijalna integracija kroz parasport – Parainspired!“ u promotivnom filmu na sledećem linku.

Projekat je finansiran sredstvima Evropske unije u okviru IPA II Programa prekogranične saradnje Srbija – Bosna i Hercegovina 2014-2020 uz podršku Ministarstva za evropske integracije Vlade Republike Srbije i Direkcije za evropske integracije Bosne i Hercegovine. Ukupna vrednost projekta iznosi 263.914,43 evra, a Evropska unija kofinansira iznos od 224.327,27 evra. Telo za ugovaranje ovog projekta je Ministarstvo finansija, Sektor za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava Evropske unije (CFCU) Republike Srbije.