Projekat SAFE : 50% manja koncentracija polena u Somboru

Dana 24. septembra 2013. godine u Somboru, u organizaciji Fonda “Evropski poslovi” AP Vojvodine održana je konferencija povodom završetka projekta „Podrška životnoj sredini bez alergena“. Projektom je realizovano suzbijanje ambrozije na površini koja je za skoro za polovinu veća od površine planirane projektnim aktivnostima, a koncentracija polena u Somboru smanjena je za 50% u odnosu na prethodne godine. Ovim su ostvareni izuzetni rezultati kojima je postignut cilj projekta, a to je očuvanje i poboljšanje životne sredine.

Konferenciju je otvorio Nemanja Delić, gradonačelnik Grada Sombora, koji je uručio nagrade učenicima osnovnih i srednjih škola povodom međunarodnog literarnog i likovnog konkursa raspisanog u okviru gore pomenutog projekta. Prisutnima su se obratili i Ivana Đurica, pomoćnica direktora za evropsku saradnju u Fondu “Evropski poslovi” Autonomne Pokrajine Vojvodine, Peter Rac, zamenik šefa Zajedničkog tehničkog sekretarijata, Tatjana Đurić, pomoćnica pokrajinskog sekretara za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu životne sredine i prof. dr Saša Bošnjak, menadžer projekta.

Projekat je nastao kao rezultat partnerstva između Fonda “Evropski poslovi” Autonomne Pokrajine Vojvodine, Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu životne sredine, Grada Sombora i Lokalne samouprave Baja. Vrednost projekta iznosi 391.000 evra i finansiran je sredstvima Evropske unije uz kofinansiranje AP Vojvodine, u okviru IPA programa prekogranične saradnje Mađarska – Srbija.