Razvojnom fondu Slovačke projekti iz Srbije prioritet

Novi Sad, 09. april

Potpredsednik Skupštine AP Vojvodine Martin Zloh i direktor Kancelarije za evropske poslove Predrag Novikov razgovarali su danas sa ambasadorom Republike Slovačke u Beogradu Nj. E. Igorom Furdikom o novim mogućnostima sticanja donatorskih sredstava koje opredeljuje Vlada Republike Slovačke za ovu godinu. – U narednom periodu od 2009. godine do 2013. godine Republika Srbija je zemlja od najvišeg reda prioriteta za Vladu Republike Slovačke što se tiče pružanja inostrane pomoći, i u martu mesecu su raspisana dva konkursa za sticanje donatorskih sredstava. Prvi se tiče razvoja civilnog društva, građanskih vrednosti, razvoja malog i srednjeg preduzetništva, podrške slabijim socijalnim kategorijama i rok za taj konkurs ističe 15. maja ove godine, a predviđena vrednost po projektu iznosi oko 150.000 evra. Drugi konkurs koji je otvoren odnosi se na manje projekte u infrastrukturi, vrednost po jednom projektu je oko 200.000 hiljada evra, a rok za podnošenje prijava je 10. jun ove godine. Istakao bih da naše ustanove, institucije, nevladine organizacije, predstavnici civilnog društva i udruženja građana mogu da konkurišu na oba ova konkursa. Vlada Republike Slovačke od 2003. godine pružala je pomoć Srbiji putem Razvojnog fonda «Bratislava – Beograd», i do 2008. godine realizovano je preko osamdeset projekata ukupne vrednosti 9 miliona evra, naglasio je potpredsednik Skupštine AP Vojvodine Martin Zloh.

– U svom radu sa inostranstvom vodimo se veoma bitnim principom, a to je princip solidarnosti i smatramo da imamo obavezu da pružimo pomoć onima kojima je pomoć najpotrebnija, rekao je ambasador Furdik i dodao da je od 40 procenata pomenutih realizovanih projekata na teritoriji Vojvodine pružena pomoć i podrška razvoju mnogih lokalnih samouprava kao što su Subotica, Sombor, Zrenjanin, Vršac, Novi Bečej, Kovačica, Kikinda, Bačka Topola itd.

Ambasador Republike Slovačke u Srbiji je naglasio da, što se tiče projekata, vrednost predviđena za njih je između 150 i 200 hiljada evra po projektu, međutim, prema njegovim rečima, može se aplicirati i sa projektima koji zahtevaju manju sumu za njihovu realizaciju.