Raspisan novi poziv Programa prekogranične saradnje Srbija – Rumunija

Povodom raspisivanja novog poziva Programa prekogranične saradnje Srbija – Rumunija, u Kancelariji za evropske poslove je održana konferencija za novinare, na kojoj su direktor Predrag Novikov i Andrija Aleskić, zadužen za programe prekogranične saradnje, dali detalje vezane za mogućnosti apliciranja za značajna evropska sredstva.

– Jedanaest milona evra za projekte samo u ovoj godini predstavljaju solidnu razvojnu šansu za institucije sa područja Banata. Rok za prijavu predloga projekata je 29. jul, dok su tri teme ili prioriteta: privredni i društveni razvoj, okolina i stanje pripravnosti u hitnim slučajevima i unapređenje aktivnosti «ljudi ljudima». Istakao bih da nosioci projekata mogu biti opštine, regionalne i lokalne razvojne agencije, verske organizacije, privredne komore, škole, fakulteti, nevladine organizacije… Takođe, ovom prilikom posebnu pažnju bih usmerio na šansu za obnovu prekograničnih puteva kojim se povezuju naselja i mala udaljena sela u graničnoj oblasti, kao i mogućnost da javna preduzeća unaprede svoje resurse posebno u oblasti upravljanja otpadom i otpadnim vodama. Isto tako, sredstva u iznosu od tri i po miliona evra namenjena su unapređenju resursa i sistema zaštite od prirodnih i elementarnih katastrofa – poplava i slično, naveo je Novikov.

Napominjemo da detalje možete naći u nastavku u elektronskoj formi, kao i na www.vojvodinahouse.rs, u rubrici «Aktuelno».