Saradnja Lombardije i AP Vojvodine

Delegacija AP Vojvodine, predvođena potpredsednikom Pokrajinske vlade i pokrajinskim sekretarom za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova Miroslavom Vasinom, uz učešće pokrajinskog sekretara za kulturu i javno informisanje Slaviše Grujića, direktora Fonda „Evropski poslovi“ AP Vojvodine Siniše Lazića i predstavnika VIP Fonda, posetila je Lombardiju, u okviru nastavka saradnje između AP Vojvodine i italijanske regije Lombardija. Tom prilikom potpisan je i Memorandum o saradnji između Lombardije, najrazvijenije italijanske regije i jedne od četiri najrazvijenije u Evropi, i AP Vojvodine.

Potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar Miroslav Vasin razgovarao je sa sekretarkom za međunarodnu saradnju Lombardije, Frančeskom Briancom o saradnji u oblasti privrede, posebno o mogućnostima ulaganja u AP Vojvodinu i pozvao privrednike iz Lombardije da investiraju u Vojvodinu.

Vasin je istakao da su i Vojvodina i Lombardija najrazvijeniji regioni u svojim zemljama koji značajno doprinose stvaranju društvenog bruto proizvoda. On je podsetio da u Vojvodini posluje 39 italijanskih kompanija koje zapošljavaju oko 8.500 radnika, te da su ulaganja u ove kompanije oko 700 miliona evra.

“Očekujem da će se trend italijanskih investicija u Vojvodinu nastaviti i u narednom periodu, posebno i zbog toga što je Vojvodina i ove godine proglašena za sedmu najbolju regiju za investicije od strane uglednog „Fajnenšel tajmsa“, kazao je Vasin i dodao da se više od 40 odsto svih stranih ulaganja u Srbiji nalazi u Vojvodini.

Značajna saradnja u oblasti privrede sa regijom Lombardija ostvaruje se u okviru Asocijacije Evropskih privrednika –Italija (AIME), čiji je generalni sekretar, Đani Lukina izrazio zadovoljstvo što se u Vojvodini osniva predstavništvo AIME – Asocijacije evropskih privrednika – Srbija, kao i Info centar Vojvodina, koji su namenjeni privrednicima oba regiona.

Prilikom razgovora u okrugu Vareze koji je deo Lombardije, precizirano je da su poljoprivreda, tekstilna i metalska industrija, IT sektor, kao i kultura – oblasti u kojoj kompanije i institucije iz dva regiona mogu da ostvare značajniju saradnju.

U Varezeu je održana prezentacija VIP fonda o mogućnostima i prednostima ulaganja u Vojvodini, na kojoj su prisustvovali privrednici iz te provincije.